Община Политика

Сръбският президент се поклони на саркофага на Свети Сава във Велико Търново

 

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Република Сърбия  Александър Вучич са на посещение във Велико Търново. Акцент във визитата е емблематичната църква „Св. Четиридесет мъченици“, която е свята и за българи, и за сърби. Домакин е кметът инж. Даниел Панов.

По стара традиция сръбският президент и българският премиер бяха посрещнати в двора на църквата с китка здравец и погача. Директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов разказа накратко историята на църквата. В храма гостите бяха въведени от Великотърновския митрополит Григорий. Бойко Борисов и Александър Вучич положиха цветя на саркофага на Свети Сава и гроба на цар Калоян.

От 10 юни започва работата и в двете посоки по автомагистрала „Хемус”, съобщи премиерът Борисов. „Историята показва, че има ли мир, има просперитет. Днес правим заедно газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции и разбира се това ще доведе и до повече сръбски туристи в Търново, които на път към Варна за морето ще дойдат в тази прекрасна църква и парк, да се поклонят на гроба на св. Сава“, подчерта премиерът в  храма  „Свети 40 мъченици“.

Преди Велико Търново, сръбският президент и българският премиер видяха напредъка по изграждането на автомагистрала „Европа” и на „Балкански поток”. Вучич определи и двата проекта като изключително важни и общи за България и Сърбия. По думите му „Балкански поток“ означава икономически растеж, ръст на промишлеността, осигуряване на важен енергиен източник за двете икономики. По отношение на магистралата изрази очакване, че скоро тя ще бъде завършена и само за три часа ще може да се пътува между София и Белград.

Вучич добави, че се надява в кратки срокове да бъде реализиран и интерконекторът в района на Ниш. Президентът Вучич специално благодари на премиера Борисов за изключителната му подкрепа за Сърбия по европейския й път и напомни, че неслучайно българският министър-председател е носител на най-високото държавно отличие на Сърбия „Орденът на Република Сърбия“.