Политика Социални дейности

Среща за демографските и социалните политики у нас се проведе в областната администрация

Около 400 хиляди души в работоспособна възраст не са ангажирани на пазара на труда. Това са хора, които не учат и не работят. Част от тях са до 29-годишна възраст, други в предпенсионна. Целта ни е чрез Агенцията за социално подпомагане те да бъдат включени в подходящи програми, така че да излязат на пазара на труда, коментира във Велико Търново д-р Султанка Петрова – заместник-министър на труда и социалната политика. Тя припомни, че миналата година е стартирала програма „Работа”. Чрез нея в 16 общини от Северозападна България  са интегрирани трайно безработни и дори хора, които никога не са работили. Резултатите от програмата са много добри и от тази година тя ще се мултиплицира в 96 общини със средства от държавния бюджет. „Крайно време е да спрем да плащаме за здравни осигуровки от бюджета над 1 милиард лева. Здравите хора в активна възраст не трябва да живеят на социални помощи, а сами да плащат своите задължения“, коментира заместник-социалният министър.

Д-р Султанка Петрова подчерта, че всички демографски последствия са от неглижиране на демографската политика през годините на прехода. Част от нея е и качественото здравеопазване с осигурен достъп на всички до него. Факт е високата смъртност у нас, както и намаляване на населението. Ние обаче сме единствената държава в Европейския съюз, която губи чрез емиграция младите си хора.

Демографските проблеми и социалните политики в България бяха темата на среща в областната администрация, която откри областният управител проф.д-р Любомира Попова.