Култура

Среща-дискусия ще се проведе с автора на „България 0.5-грешките в кода“

Сдружение „Родина, Общество, Държавност“ – РОД кани на дискусия с Орлин Тодоров, автор на книгата „България 0.5-грешките в кода“ и член на УС на организацията. Целта на срещата е в търсене на отговор на въпросите: искаме ли в България да имаме истински демократично устроени партии, чийто органи на управление не се самоизбират пряко или косвено и ако искаме, как да го постигнем; в България да имаме истински представители във властта, които да носят лична отговорност за законодателната си дейност и управлението на държавата пред избирателите и истински референдуми в България, без изискване за минимален брой участници в гласуването и ако искаме, как да го постигнем?

Срещата с автора е на 4 ноември, сряда от 18.00 часа в читалище „Надежда“ – Велико Търново.

Книгата „България 0.5 : грешките в кода“ цели да даде отговори на много наболели за обществото ни въпроси. На достъпен език, с много примери и сравнения с различни държави, са разяснени основните принципи на съвременното демократично държавно устройство и как липсата и изопачаването им у нас е истинската причина за повечето от проблемите в страната.

Тази книга едно предизвикателство. Да осъзнаем, че нещата не са нито толкова прости, нито толкова сложни, колкото ни ги представят. Че привидно невъзможното е съвсем постижимо, ако поемем отговорност и се обединим.

Какво спъва развитието на България? Какви принципни промени в системата могат да възродят родината ни? Как да ги постигнем? Анализите, сравненията със САЩ, Швейцария, Ирландия, Румъния, Ямайка, Германия и други страни, конкретните примери и предложения в „България 0.5” помагат да си отговорим на тези всички тези въпроси.

Книгата е разширено и преработено издание на излязлата през 2016 г. „България. Версия 0.5“. To доразвива, коригира и обобщава идеите на първото в теория на самоуправлението, приложима както в обществения така и в личния живот.

Тази книга е за всеки, който се пита защо положението в България е такова, каквото е и как то да се подобри!

Орлин Тодоров завършва МГ „Баба Тонка” през 1991 г. Започва да учи висше образование в МЕИ Варна, а през 1995 г. заминава в САЩ, където завършва „Компютърни науки”. До 2013 г. е в Страната на неограничените възможности, има американско гражданство и това го прави пълноправен гласоподавател в американския модел демокрация. След завръщането си в България (2013 г.) Орлин Тодоров по нов начин поглежда към европейската матрица на българския модел демокрация. Започват съпоставките и се раждат първите прозрения за разликите и възможностите да се променяме, ако искаме да бъдем част от дифузията и промените на съвременния свят, без да повтаряме американците или който и да е друг обитател на Стария континент. Това е първоначалният подтик да напише и издаде книгата “България. Версия 0.5“ – едно откровение за настоящето и бъдещето на България, ако искаме наистина да бъдем себе си, без да пречим и на останалите да правят същото.