Денят Спорт

Сред много фенове, приятели и гости легендата Георги Василев представи своята книга

„В Германия го наричат Генерала“ е заглавието на първата биографична книга,  написана за легендата на българския футбол Георги Василев от журналиста  Румен Пайташев. В емоционална се превърна  срещата на именития футболен треньор с фенове, приятели и гости, дошли да уважат представянето и в конферентната зала на стадион „ Ивайло“ в старата столица.  Великотърновският спортен журналист Анатоли Петров припомни футболната кариера на именията треньор, която включва общо 220 мача и 32 гола, както и обособяването му за треньор №1  на Велико Търново за XX-ти век. Всички присъстващи видяха и  две от спечелените шампионски купи,  непоказни до момента пред обществеността.

В книгата се проследява кариерата на Василев от футболист до треньорската скамейка, където той се налага и доказва по категоричен начин. Припомняме, че именитият специалист е първият, извел до шампионската титла на България три различни отбора – „Етър“, „Левски“ и ЦСКА. На срещата треньорът уточни, че 12 от футболистите от националния отбор през САЩ-94 са негови. Той каза още, че девет години е работил във ФК „Етър“, където  търпението и спокойната обстановка, които е намерил в него, са били силен стимул за работа. „Човек се нагажда според възможностите на отбора и според системата, с която играе. Аз съм много доволен, че „Етър“  постигна такива успехи. Шампионската титла беше един изключително голям успех, не за мен, а за всички, които работиха за него“ – каза още той.

Президентът на шампионския “Етър” Тошо Кръстев, на сегашния клуб Деян Куздов, проф. Пламен Легкоступ, доц. Милен Михов и ветерани като Стоян Петров Красимир Калчев бяха  сред дошлите да уважат именития треньор. Георги Василев да бъде предложен за почетен гражданин на Велико Търново догодина за юбилейната година на “Етър”. Тази идея бе единодушно подкрепена от всички присъстващи.

Очаква се книгата да бъде представена и в София

Пламена Димова