Култура Община

Средновековни бойни игри, викингска кухня и традиционни за епохата танци – акцент във фестивала „Средновековен Търновград“

Крепостта Царевец събра български и чуждестранни възстановчици, които пренесоха публиката в епохата на Средновековието, в дъждовния съботен ден. Зрителите, посетили крепостта днес, станаха част от Международния фестивал „Средновековен Търновград“. Четвъртото издание на събитието продължава и в неделя, а публиката днес стана свидетел на атрактивните бойни игри между участниците.

„Това са игри, които използваме за тренировка. В боя се опитваме да пресъздадем най-близко начина, по който е изглеждало всичко в епохата. Много държим снаряжението да е реално“, обясни за Общинското радио Илиян Лъсков от Сдружение „Чигот“-Варна. Една от игрите, която демонстрираха пред зрителите, бе „Кръгът на честта“ – десетина души, разпределени по двама в отбор, се бореха един срещу друг . Втората игра – „Кръгът на предателя“ пък събра всички участници, които се биеха  индивидуално.  Във възстановката се включиха и участници от чуждестранните клубове. „За четвърти път сме тук, с клуба във Велико Търново от доста време тясно си сътрудничим, защото с тях е голямо удоволствие да се работи. Много ни помагат и за нашата традиционна възстановка „Битката за Варна“, подчерта Лъсков. Периодът на реконструкция на „Чигот“ е Второто българско царство и Балканите, конструкция на бита, занаятите и военното дело в периода.

Илиян Лъсков и Томислава Лъскова от „Чигот“-Варна

Живота на Средновековен Търновград и в частност периода на Цар Иван Асен II пък пресъздават на крепостта Царевец гостите от велинградския клон на НД „Традиция“. Вася Драева разказа, че е изключително впечатлена от третата му съпруга – Ирина Комнина. „Характерно за този владетел са тактическите бракове, които сключва. Той не е бил привърженик на войните. Когато се влюбва в красивата и стройна Ирина, този брак не е династически, а брак по любов“, акцентира Драева. Типичните за периода роби и шалове, оръдия, посуда и кухня за този период демонстрират велинградчани във Велико Търново.

Вася Драева и Петър Драев от НД „Традиция“-клон Велинград

Софиянци от клуб „Верени“-София пък се включват във фестивала с ранносредновековна викингска кухня. Пролетна яхния със свинско месо, лук, ейл, киселец, горски гъби и микс от ядки къкреше на огъня, а в жаравата, увита в ечемичен хляб, се печеше пъстърва. Рибата, пълна с киселец, се задушава в тестото, а след това хлябът се изхвърля, обясни Маргарита Николова от столичния клуб, който е само на две години, и точно от толкова гостува на крепостта Царевец. „Това може би е най-добрият български фестивал. За съжаление тук времето е винаги специално – миналата година беше много горещо, тази вали, но е прекрасно“, акцентира Николова. Мариновано пиле с мед, кориандър и ейл и ябълкови хлебчета бяха сред ястията, които приготвиха нейните колеги пред публиката.

Средновековна кухня и демонстрация пред зрителите направи и Петър Стефанов от великотърноския клон на НД „Традиция“. Гостите можеха да опитат три вида разядки – морковена (сварени във вино моркови с мед, чесън и пилешки бульон), маслинова паста (приготвена с босилек и чесън) и с орехи и тахан (с чесън и лимонов сок, приготвена по рецепта от манастирите от Света гора). Основното ястие, подредено на масата, бе леща с булгур и пиле с билки (по андалуска рецепта, сервирано с канапе от краставици). А десертът – круши във винен сос и мед и бисквити с подправки.

Освен да похапнат, великотърновци и гости успяха да се включат в няколко средновековни игри. Едната от тях „Козята пътека“, изпитва координацията и търпението на участниците. Тя представлява дъска с множество дупки, а целта е едно дървено топче да мине между всички дупки, без да падне. Втората игра, условията за която обяснява с подробности Стефан Стефанов от великотърновския клон на НД „Традиция“, е за развиване на точността при хвърляне. Това са обръчи, които трябва да бъдат нанизани върху дървени пръчки, разновидностите й са много, а целта – даден предмет да бъде поставен в определена цел. За най-малките пък имаше игра с яйце, което трябва да бъде избутано с пръчка до другия край на дъската, върху която е поставено. Логически игри и стрелба с лък бяха друга част от атракциите по време на фестивала.

През цялото време крепостта огласяше средновековна музика, в изпълнение на украинците от “Spiritual Seasons”. Мастър клас по средновековни танци организират те във Велико Търново, освен музикалните концерти. Целта е да покажат стъпките на посетителите, с които заедно да затанцуват. Танците са лесни и много весели, а музикантите са в непрекъснат контакт с публиката.

Фестивалът продължава и в неделя. В него участват 150 възстановчици от България, Украйна, Румъния, Сърбия и Унгария. Организира се от Община Велико Търново, Регионален исторически музей-Велико Търново и национално дружество „Традиция“ – Регионален клон Велико Търново.