Образование

Сребринка Лакова сбъдва мечтата си и работи 40 години като учител по изобразително изкуство

Сребринка Лакова е сред първите учители, започнали работа в откритото преди 40 години търновско училище „Емилиян Станев“. Тя научава, че се търсят преподаватели по рисуване от Кабелното радио, кандидатства с молба, написана на бял кариран лист, в отдел „Просвета“ и след няколко седмици е назначена. „Бях на 21 години, току-що завършила специалност „Монументална живопис“ във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет“, спомня си Лакова. Два месеца по-късно идва първото й предизвикателство – да изнесе открит урок с второкласници пред национално съвещание на методисти и експерти от цялата страна,     организирано от Министерството на образованието  по повод въвеждането на нови учебни програми в начален етап и преподаване на предмета от учители специалисти по изобразително изкуство.  „За мен беше голямо вълнение, но не съм се съмнявала, че ще се справим достойно. Така тръгнах – смело и борбено“, казва художничката.

Споделя, че реалността не разочарова очакванията й.  „Не съм ги усетила тези 40 години. Посрещам с интерес всеки ден. Старая се в часовете да предам моите знания и умения и на тези, които работят с изключително любопитство, и на останалите, които трябва да  накарам да повярват, че могат.  Всички часове са вълнение, още повече,  че аз самата се уча от техните творби и  рисунки. Това, което ни свързва, е   крайният резултат – след обсъждането и конферирането на работите децата да бъдат доволни и радостни. И не на последно място – учениците да участват в конкурси и изложби. Това е наградата за тях“, пояснява преподавателката.

Сребринка Лакова е учител в разширения профил на изучаване на изобразителното изкуство от I до XII клас. Споделя, че талантът се забелязва от най-ранна възраст. „Преди началото на учебната година при нас има проверка на изобразителните дадености на децата. И първата изпитна рисунка подсказва много за виждането, умението и естетическата нагласа на малките момичета и момчета, които често още не са навършили 7 години. В горните класове даденостите се надграждат и растежът се усеща от всеки колега. Много от децата, които разширено изучават предмета до  7 клас,  продължават в паралелките в профил „Изкуство“ и в професионалната паралелка „Графичен дизайн“, към която има изключителен интерес от страна на родители и ученици“, допълва Лакова.

Смята, че при обучението в електронна среда от разстояние се е справила в рамките на нормалното.  „Не намерих затруднение, защото бях подготвила видеоматериали. Заедно обсъждахме темите, вземахме правилните решения и в минутите за самостоятелна работа почти не се усещаше  дистанцията между мен и тях. От своя страна те показваха  проектите си, обсъждахме ги на етапи  и като краен резултат“, коментира учителката.

В свободното си време Лакова рисува живопис, изпълнява приложно-декоративни задачи, участва в учителски изложби, но  работата с децата и учениците й носи   най-голямо удовлетворение. Убедена е, че рисуването възпитава естетическия вкус към заобикалящата среда, към красивото. „Много голяма разлика има между учениците от паралелка „Изобразително изкуство“ и останалите. У тях има смиреност, задълбоченост и креативност“, обяснява тя.

През 2014 и 2011 г.  Сребинка Лакова е удостоена със званието „Учител на годината“ на Синдиката на българските учители, а през 2019 г. е отличена с наградата  „Св. Евтимий патриарх Търновски“ на  Община Велико Търново. От две години е главен учител по изобразително изкуство в СУ „Емилиян Станев“.

 

Снимка – Фейсбук