Култура Община

„Спящата красавица“ представя на Царевец Държавна опера – Стара Загора

Държавна опера-Стара Загора ще открие официално на 3 юли от 21.00 ч. шестото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете-2021“ във Велико Търново със своята най-нова и изключително впечатляваща постановка на балета „Спящата красавица” от П. И. Чайковски.

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар.
Поставен е за първи път през 1890 г. на сцената на Марийнския театър-Санкт Петербург.

Постановката на Старозагорската опера е в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който дойде в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на живо на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на „Спящата красавица“ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева.

В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. В ролите на Аврора и принц Дезире ще танцуват примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния солист Фиорди Лоха от Албания, Мартина Префетто ще бъде Фея Люляк, Франческо Бориело ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос, Синя птица и Флорина ще изпълнят Томоки Ишиго и Акари Мориматсу.

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.