Денят Община

Спортните клубове искат преференциални цени за общинския басейн

Трите спортни плувни клуба във Велико Търново се обединиха и поискаха съдействие от Община Велико Търново една от базите й, стопанисвана от частно лице, да се ползва от картотекирани състезатели на преференциални цени.

Марин Стефанов, техен представител поясни, че плувците не ползват общинска база. Басейнът във ВТУ е затворен за ремонт и състезателите използват бази в Павликени, Полски Тръмбеш, Леденик и др.

„Става дума за обект общинска собственост, отдадено под наем на частник в Радиотехникума.  Молим за разбиране и помощ. И в Бюджета, който сте заложили, да предвидите таксата за картотекираните състезатели на 50% да бъде поета от Общината”, обясни Стефанов. И допълни, че за три дни са успели да съберат над 350 подписа от родители и радетели на плувния спорт в града, в защита на искането им.

„Ако дадем на частно лице каквато и да е помощ, тя се третира като държавна помощ по Закона за публичните финанси и ние нямаме право на това”, обясни зам.-кметът Снежана Данева – Иванова.

Стефанов се съгласи, че ще се дебатира по тази тема и отново настоя за предвидени средства в Бюджета за картотекираните състезатели. И припомни, че Спортист №1 при подрастващи и юноши стана Здравко Баблаков. Той е шампион по плуване тази година и е от СК „Боляри 2009”. Треньор на годината за 2018 година на Община Велико Търново пък стана доц. Д-р Цветанка Дилова, също от СК „Боляри 2009”.

Подписката и искането на трите спортни клуба бяха внесени по време на публичното обсъждане на Бюджет 2019 на Община Велико Търново.