Денят

Спират организираните екскурзии

До 13 април се преустановяват всички организирани екскурзии. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на туризма Николина Ангелкова.
Тя подчерта, че в тази ситуация да се пътува с цел туризъм е много безотговорно, но се вижда, че въпреки призивите на правителството, „само на добра воля не се получава“.
От думите й стана ясно, че и в момента 483 наши сънародници са на екскурзия в чужбина, а са заминали през март месец до дестинации като Египет, Мианмар, Буенос Айрес, Нова Зеландия, Кападокия.
„Издадох заповед от днес до 13 април да бъдат преустановени всички дейности по Закона за туризма, основно вътрешен и изходящ туризъм с цел екскурзия“, каза министърът.
Тя посочи, че за нея като министър на туризма е трудно да каже, че той трябва временно да се преустанови, освен ако пътуванията не са наложителни.
„От много време апелираме като държава да се преустановят пътуванията и да се внимава и да бъдат предприемани само когато са неотложни. Виждате какво се случва и в Банско с английските туристи, виждате и с тези в Мароко и Египет. Изключително безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм и осъществяване на туризъм. Това е много важно за здравето на хората“, подчерта Ангелкова.
Министър Ангелкова посочи, че на този етап не може да каже дали ще имаме летен туристически сезон, тъй като ситуацията е динамична. Все пак до момента нямало отказани резервации за юли август.
„Сами разбирате, че секторът заедно с потребителите са в омагьосан кръг. Те имат право да си искат парите за неосъществено пътуване при форсмажор, а туроператорът от хотелиера и авиокомпанията, но те не му ги връщат. Или разсрочено изплащане на тези пари, или това, което предлагаме, е някои туроператори да издават ваучери, които да се ползват до 24 месеца, други директно дават възможност да се пререзервира ваканцията пак в рамките на 24 месеца. В противен случай, ще имаме изключително много фалити“, каза още Ангелкова.