Денят

Спират две горещи линии за сигнали за онлайн престъпления срещу деца и за онлайн безопасност

Горещата линия за сигнали за онлайн престъпления срещу деца и консултативната линия за онлайн безопасност към Националния център за безопасен интернет ще престанат да функционират поради липса на финансиране. Средствата за издръжка на центъра се осигуряват по проект на Европейския съюз с 50% самофинансиране.

Заради пандемията и промяната на икономическата обстановка единият от благодетелите е прекратил спонсорството си. Така центърът е загубил половината от средствата, с които е допълвал отпусната сума, а в края на юни финансирането е било прекъснато. Очаквано е държавно финансиране, с което да се продължи дейността, но поради сложната политическа обстановка в страната това не се е случило. За 12 месеца сумата необходима за обучения и за издръжка на двете линии е около 20 000 лв.

Двете организации, които са в основата на центъра- Асоциация „Родители“ и „Приложни изследвания и комуникации“, могат да си позволят да продължат функционирането на линиите до края на септември. Това означава, че от октомври те ще престанат да работят.

Линиите не само приемат сигнали от деца, родители и учители. Те спомагат и за осъществяване на връзка с различни онлайн платформи и социални мрежи, като ги алармират за неподходящо съдържание. Така в най-кратки срокове то бива свалено.

През изминалата година на двете линии са получени 16 000 сигнала, като над 2500 от тях са предадени на ГДБОП, поясни Антоанета Василева, експерт в Националния център за безопасен интернет и координатор на консултативната линия за онлайн безопасност за деца.

След началото на пандемията се наблюдава рязко увеличение на онлайн тормоза над деца. Скок се отчита и в онлайн сексуалната експлоатация, като ръстът е близо 100 % спрямо данните от 2019г., съобщи Антоанета Василева. Според данните, които тя представи, през 2019г. сигналите на двете линии в центъра са били около 9000, а през 2020г. случаите надвишават 18 000.

Диана Колева