Община

Специалисти от белодробната болница правят профилактични прегледи и на терен

Около 150 души възнамеряват на прегледат на терен екипи на специализираната белодробна болница „Д-р Трейман” във Велико Търново. „Днес специалисти извършват профилактични прегледи в населени места в община Елена, утре ще бъдат в Павликени. Обсъжда се вариант за посещение и на община Златарица. Това е част от разширения ни обхват за издирване на туберкулозно болни”, сподели управителят д-р Стела Денчева. Тя обясни, че изнесените приемни са част от Седмицата на отворени врати, която се провежда от 18 до 22 юни включително. По време на нея желаещи могат да проверят белодробния си статус. За целта те попълват анкетни карти, извършват им се лекарски прегледи, проби-манту. Ако има необходимост, се правят и допълнителни специализирани изследвания.

Регистрация на лабораториите си прави в момента белодробната болница „Д-р Трейман” във Велико Търново. Това ще повиши още повече ефективността на диагностичния и лечебния процес. Обновено е оборудването на здравното заведение. Увеличени са с 60 процента леглата му. Това е отразено и в новата национална здравна карта. Благодарение съдействието на Регионалната здравна инспекция и Община Велико Търново пулмологичните легла станаха от 20 на 35. Те се използват за лекуване на неспецифични белодробни инфекции. Фтизиатричните легла от 15 станаха 18, а леглата за долекуване са 10. При тях ще се използват нови възможности за натоварване.

Около 20 са новооткритите случаи с туберкулоза от началото на годината до сега. През миналата година те бяха 46. Това означава, че тенденцията е идентична с предходния период”, коментира д-р Стела Денчева – управител на специализираната белодробна болница „Д-р Трейман” във Велико Търново.