Денят Любопитно

Специалисти алармират за появата на Бяла цикада

Засечена е появата на инвазивния вид Бяла цикада (Metcalfa pruinosa) във Велико Търново и  околностите. Това съобщи за Общинско радио председателят на Българската асоциация за биологична растителна защита Роман Рачков.

Видът  нанесе сериозните поражения на територията на градовете Плевен и Варна през изминалите години. Представители вече се срещат и във Велико Търново. Родината на Бялата цикада е Северна Америка. През 2010-та той се разпространява в различни части на Европа.

От Асоциацията по биологична растителна защита очакват сериозни поражение по парково-декоративната растителност в града през следващите пролет и лято. Специалистите апелират за своевременно предприемане на необходимите защитни мероприятия.

За борба с вредителя се препоръчва изрязване на клончетата със снесените яйца в късна есен и през зимата, както и химическа защита. Последната, поради биологичните особености на вида, е силно затруднена. Пръскания трябва да се извършват в 5-7 дневен интервал. Редуват се различни по  състав инсектициди, заради склонността на вида към развитие на резистентност.

Биологията на вида е добре изучена. Женските снасят до 90 яйца в кората на дърветата, където вида презимува. Те дават едно поколение годишно. Личинките  се появяват в периода май-юли, като в развитието си преминават през пет възрасти, отделяйки ясно различим бял, восъчен налеп, надежден индикатор за присъствието на вида.  Имагото се появява през юли и е активно до средата на октомври. Възрастните насекоми са сиви до сиво-кафяви на цвят, покрити с восъчен налеп.  Цикадките летят много добре, което улеснява разпространението им на значителна площ.

Бялата цикада се храни с представители на над 300 вида растения от 49 ботанически семейства. От полските култури поврежда соята, царевицата, пшеницата, морковите, доматите, картофа. Икономическият статус на вредителя не е точно определен, но за разлика от центъра си на произход, в Европа той е способен да нанася значителни щети. Например в Италия в насаждения от соя е способен да компрометира до 40% от реколтата.

Възможно е да се развива на повечето декоративно-паркови растения, което я прави опасен неприятел за градските паркове и зелени площи.