Култура

Спектакъл на Театър ВЕСЕЛ отличен на Международен фестивал в Тирана

През месец май Тирана за първи път бе домакин на международен куклен фестивал, в който участваха театри от 12 страни. Международният форум, организиран от Столичния куклен театър с подкрепата на Община Тирана и Министерството на културата, бе официално открит от министър Елва Маргарити, кмета Ерион Велиай и Ерион Исай – директор на събитието.

Театри от Албания, Белгия, Бразилия, Египет, Англия,Германия, Италия, Косово, Русия, Испания и Тунис оформиха фестивалния афиш. Сред тях беше и Театър ВЕСЕЛ от Велико Търново, който представи постановката „Принцесата и граховото зърно”. Сред множеството деца, насладили се на майсторската интерпретация на приказката на Андерсен, бяха и учениците от българското неделно училище „Христо Ботев” в албанската столица.

Посланик Момчил Райчевски и екипът на Посолството на Република България в Тирана също бяха част от зрителите на търновския спектакъл. На официална среща между българския посланик и Веселин Василев – директор на Театър ВЕСЕЛ, възникна идеята за бъдещи гостувания на театъра със спектакли за българите и техните деца в Албания.

Спектакълът на българите бе отличен като най-добър и професионално изработен театрален продукт на световно ниво. Доказателство за това са и част от отзивите на специалисти и публика в електронните и печатните медии: „Актьорите от Театър ВЕСЕЛ, заедно с героите на Андерсен и със своя артистичен талант, сензитивност и великолепни кукли, достойно представиха България…”, „С фантастичната си актьорска техника българските творци поднесоха на зрителите от Тирана и на своите колеги от цял свят завладяващ спектакъл…” и още: „Спектакълът „Принцесата и граховото зърно” очарова зрителната зала. Благодарим ви, прекрасни български артисти. Очакваме ви отново! Вие „случихте” чудото на фестивала…”.