Култура

Спасителят Мирослав Маринов и операторът Пламен Иванов показват в „Апокалипсис по Рихтер“ страданието и спасението в Турция

40 фотоса, показващи последиците от разрушителното земетресение в Турция подредиха в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ спасителят Мирослав Маринов и операторът Пламен Иванов. Изложбата „Апокалипсис по Рихтер“ представя кадри от Адъяман, Бесни и Антакия и бе открита в присъствието на гл. комисар Александър Джартов – началник на ГД ПБЗН, началникът на РД ПБЗН – Велико Търново гл. инспектор Красимир Кръстев, областният управител инж. Георги Гугучков, заместник-кметът Григор Минков, гл. инспектор Георги Тодоров – началник на РС ПБЗН – Горна Оряховица, много колеги и приятели на двамата фотографи.


Първоначалната идея за изложбата идва от Стефан Русанов от Фотостудио „Зенит“, там са направени и копията на снимките. Мартин Георгиев се наема да направи организацията на самото събитие, зад което застават още Община Горна Оряховица, Съюзът на българските журналисти и Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението.
„Ние разбрахме, че сме добре подготвени и реагираме адекватно в такава криза, но трябва да сме винаги в развитие и да подобряваме своите възможности“, каза при откриването на изложбата началникът на ГД ПБЗН. Гл. комисар Джартов благодари, че е станал част от това събитие и обеща, че снимките ще бъдат показани и в столицата.
Младши инспектор Мирослав Маринов е старши спасител и служители от сектор „Специализирани оперативни дейности“ при Регионалната дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Велико Търново, които участваха в единадесет дневна спасителна мисия след опустошителното земетресение в Турция в два от засегнатите градове – Бесни и Адъяман.


Професията е сблъсквала Мирослав с много трагедии. Търсил е оцелели в руините и след земетресението в Измит преди четвърт век. Но толкова голяма трагедия е трудна за приемане дори от хора, свикнали с болката.
Пламен Иванов повече от 20 години е зад камерата – първо снима за „Видеосат Раховец“, после за ТВ 7, а от десетина години за НОВА в екип с Мартин Георгиев. Член е на Съюза на българските журналисти от 18 години. Работил е у нас и в чужбина, отразявайки важни световни събития за не една телевизия. В продължение на десет дни беше командирован от Нова телевизия в най-засегнатият район от земетръса в Турция – град Антакия, намиращ се на границата със Сирия.
За двамата това е първата голяма изложба, въпреки че снимат от много отдавна. Те показват само малка част – по 20 фотоса, от всичко заснето през тези дни.


Изложбата „Апокалипсис по Рихтер“ ще остане едно от знаковите за тази година събития, част от културния календар на Горна Оряховица. Фотосите ще останат подредени в ХГ „Недялко Каранешев“ до 24 март, така че всеки, който желае може да посети изложбата, защото всеки един от моментите запечатани на кадрите, си заслужават да бъдат видени.