Коментари

Спад за културния туризъм между 40 % и 60% заради ковид кризата отчитат от Министерството на туризма

„Спад за културния туризъм между 40 % и 60% отчитаме от Министерството на туризма заради ковид кризата в последните 2 години.  За съжаление продължаващият военен конфликт в Украйна също се отразява на нагласите на хората. Но страната ни не е част от него, затова не спираме да потвърждаваме, че България е мирна и сигурна дестинация”. Това обяви днес във Велико Търново зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева. Тя поясни, че от ресорното ведомство посрещат новия летен сезон с умерен оптимизъм. Има вече и ранни резервации в хотелите по Черноморието.

Добра новина е, че страни като Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Израел и Египет, не е необходимо да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или аналогични документи, съдържащи същите данни.

Относно недобросъвестните хотелиери, приели бежанци от Украйна, зам.-министърът коментира, че все още няма точни цифри на глобените, но има система за контрол и проверка, както и механизъм, по който да се установят.