Политика

Социалисти от цялата страна отбелязаха 130 години от първата социалистическа сбирка във В. Търново

Социалисти от цялата страна се събраха във Велико Търново, за да отбележат 130 години от провеждането на първата социалистическа сбирка в България. Пред паметника на Никола Габровски и Димитър Благоев цветя положиха народният представител Весела Лечева, областният председател на социалистите Мариана Бояджиева, общинският председател Михаил Михалев, областният председател на БСП-Габрово Валери Митов, общинският лидер на социалистите в града на хумора Здравко Кънчев, заместник-кметът на Стражица Катя Петрова, председателите на Общинските съвети в Павликени и Стражица- Христо Кавалски и Илиян Маринов, членовете на НС на БСП Кристина Сидорова и Васил Стоянов, общински съветници, общественици, социалисти и поддръжници на лявата идея.

Честването започна с изненада за 88-годишната Недялка Костова, която получи букет с рози от председателя Михаил Михалев по случай рождения й ден. Тя е един от дългогодишните членове на партията, като влиза в редиците на социалистите преди 66 години. Именно назад в историята се върна и Михалев, който призова за запазване на идеологията в БСП.

Областният председател на великотърновските социалисти Мариана Бояджиева изтъкна значението на лявото движение и в съвременния свят. Тя подчерта, че социалната идея все повече се налага като алтернатива на днешното общество. Бояджиева припомни и събитията отпреди 130 години.

„Ние се намираме на знаково място, където идеологиите на партията са от голяма значимост за това как ще се развиваме в бъдеще. Защото историята на социалистическото движение е всъщност история на класовата борба. Днес ние черпим вдъхновение за нашата работа като социалисти. Да си пожелаем успех и на предстоящите избори“, сподели Мариана Бояджиева.

По традиция на честването към всички присъстващи се обърнаха и гостите от Габрово.

Силна беше речта и на народния представител Весела Лечева, която сподели, че предците на партията са завещали идеали, мечти, идеи и стремежи за по-добър живот и справедливо общество. „Днес е ден, в който трябва да припомним нашата история, история, която трябва да се помни, но и да се предава на младите. Затова се радвам, че сме днес всички тук и от всички поколения. Винаги съм казвала какво означава една държава без история, но какво означава една партия без история и идеология. Много просто- партия еднодневка. Ние се нагледахме на такива през последните 30 години. Затова се радвам, аз лично, че днес тук сме се събрали толкова много представители на партията, която издържа предизвикателствата на времето и която доказа своята необходимост. Кога, ако не сега, трябва да говорим за повече държава в основните сектори: здравеопазване, образование, социална политика. И когато казваме, че трябва да променим модела- това не е само да премахнем ГЕРБ, а това означава да променим пазарните принципи, на които се градят най-важните социално значими сфери“, каза Весела Лечева.

Програмата продължи с изпълнение на хор „Нежен пламък“ и младата певица Ирена Трайкова, която изпя заедно с всички присъстващи култовата песен „На всеки километър“.