Община Социални дейности

„Социален цирк“ събра на сцената потребители от два центъра във Велико Търново

Премиера на т.н. „Социален цирк“ събра в голямата зала на Община Велико Търново потребители от Дневния център за деца и младежи с увреждания „Дъга“ и представители на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания, предоставен за управление на фондация „Милениум“. На сцената се изявиха близо 30 участници от двете социални услуги. Те заслужено получаваха бурни аплодисменти от публиката, в която освен потребители на двете услуги, организатори на събитието, имаше приятели, родители на децата и младежите, специалисти от други центрове, студенти. Участниците в занятието приветства заместник-кметът Нейко Генчев, който подчерта, че и тази иновативна методика в социалната сфера ще получи подкрепата на Общината, а Велико Търново заслужено става столица и на … „Социалният цирк“. Екипите поздрави за постигнатото и Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.

Гео Калев от фондация „Мини арт фест“, която работи с двете социални услуги във Велико Търново подчерта, че „Социалният цирк“ може да развие потенциала на всеки, независимо дали е с увреждане или не. Той обединява различни неща, но най-важното е да приемем себе си такива, каквито сме и да се чувстваме комфортно в кожата си, в града и в страната, в която живеем.  За това е нужно да се освободим и от табутата, които влачим от миналото. Проектът стартира у нас преди пет години. Фондацията си партнира с колеги от Дания, където методът „Социален цирк“ е популярен от 1986 година и вече около 2000 души се възползват от възможностите му.

„Социалният цирк“ е нова социална работа, в която чрез методите на цирковото изкуство се преодоляват различията между потребителите. Игрите подобряват емоционалното им състояние и през това „Аз мога“ се повишава самооценката им. Те комуникират помежду си, подкрепят се и се забавляват“, разказа Незабравка Раева – управител на Центъра, предоставен за развиване на дейност на фондация „Милениум“.

А Светлана Хаджийска – управител на център „Дъга“допълни: „Методът набира популярност у нас. Той наистина ползва елементите на истинския цирк, като ги адаптира според особеностите на групата, така че всеки да изпита положителни емоции, а в занятието да се получи динамика. Чрез игрите се подобрява координацията, вниманието, ловкостта“. Тя сподели, че екипът й работи съвместно с фондация „Мини арт фест“ от 6 месеца, а наученото ще продължат да използват в дейностите си.