Култура Община

„София Филм Фест във Велико Търново“ представя днес „Повелителят на горите“ и „Лука“

„София Филм Фест“ представя премиерно днес от 16:00 часа в голямата зала на община Велико Търново филма „Повелителът на горите“ на сценариста и режисьор Фолкер Шльондорф. Това е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Тони Ринаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстановяване на гори и селскостопански култури в Африка. Той е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилетия – благодарение на тази естествена регенерация не само се възстановява почвата, но се осигурява препитание на хиляди земеделци в 25 страни в Африка.

Финал на програмата на „София Филм Фест“ за 2023 година ще постав в  18:00 часа „Лука“ – най-новата творба на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, – споделя режисьорката. – Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“ Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала,“ – споделя режисьорката.

Копродуцентът на „Лука“ и директор на София Филм Фест Стефан Китанов ще представи двата филма във Велико Търново.

Дванадесетото издание на „София Филм Фест във Велико Търново“ се реализира в партньорство с Община Велико Търново, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, Национален фонд „Култура“ и OMV България.