Денят Политика

Снежана Първанова: Връзката ми с хората е най-важното в работата ми като кмет, не толкова свършените материални проекти

Връзката ми с хората е най-важното в работата ми, не толкова свършените материални проекти. Въпреки институцията „кмет“ гражданите се обръщат към мен с малко име – като приятел, дъщеря, изобщо най-близък човек  и очакват решение, съвет, подкрепа или просто разговор за техния конкретен проблем. Очакват от мен разбиране и компетентност. Дали ще чета допълнително, дали ще търся външно съдействие, дали ще се обърна към съответна институция, аз трябва да намеря път към този проблем“. Това сподели пред Общинското радио в края на втория си управленски мандат кметът на Дебелец Снежана Първанова. Определя като трудни и тежки последните четири години. Пандемията от  Ковид-19, енергийната криза, инфлацията, закъснелите бюджети през 2022 и 2023 година по нейни думи са пренаредили приоритетните решения, проекти и планове за развитие на населеното място. „Трикратното повишение на цената на електроенергията ни изправи пред трудния избор за часови интервал без улично осветление. Благодарение на все пак взети мерки за компенсации, не се наложи да оставим гражданите с тъмни улици“, отбеляза  Първанова.

Въпреки негативните обстоятелства кметският екип не спира да работи. През периода са обновени и обезопасени седемте детски площадки в града. С нова визия е пространството около бившата Помпена станция, където са монтирани комбинирани паркови мебели и две рампи за скейтборд, обособени са зони за отдих, извършено е озеленяване и осветление на района. Направена е рехабилитация на моста до Стадиона, а със средства от програмата за ремонт на общинска собственост с нов съвременен облик и по-добра среда за пациентите е вече и Здравната служба в Дебелец.

С цел насърчаване на масовия спорт в централния парк е открита зона за фитнес, ремонтира и обновява се и физкултурният салон в бившия Техникум по машиностроене. Създадени са удобства около градското перило с нова алея, площадка за отдих, сменени са металните парапети и простори. По отношение на инфраструктурата за периода са асфалтирани  изцяло ул. „Никола Петков“; компрометираната от ВиК аварии улица „Александър Стамболийски“; отпадналата от държавно финансиране ул. „Никола Агънски“, увредените участъци от ул. „П.Р. Славейков“ до Основното училище и района на Детската ясла,  подменени са тротоарни настилки.

„Ежегодно кметството отделя ресурс за справяне с продълбочаването на двете деретата в източния и в южния край на Дебелец и в почистването на коритото на р. Белица. Годините не бяха лишени от природни бедствия, но съм щастлива, че не допуснахме да пострада имущество на жителите, не допуснахме застрашаване живота на хората“, каза кметът на Дебелец.

Като интересна инициатива Снежана Първанова открои участието на ученици от III и IV клас от ОУ „Д-р Петър Берон“ в засаждането на 16 широколистни дървета в централния парк на мястото на изсечените 10 бора, засегнати от заболявания. „Кръстихме кампанията „Аз пазя дървото! Защо?“, а децата с радост поставиха на укрепените млади дървета лозунги „Защото то е въздух“, „Защото е дом на птиците“ и други“, поясни тя.

Преди дни кметството започна изпълнение на дейностите по спечелен пред  ПУДООС проект „Зелена и комфортна градска среда“. По него ще бъде подменено осветлението по ул. „Патриарх Евтимий“ с LED лампи, а в междублоковото пространство на ул. „Иван Вазов“ ще се изгради паркинг с 36 места. Новите табели за улици и адреси променят облика на града в по-приветлив и подреден, убедена е Снежана Първанова.