Любопитно

Смятай наум с ментална аритметика!

Детски център по ментална аритметика ще бъде открит във Велико Търново. Първата седмица всеки може да го посети и запознае с древния метод на смятане безплатно. Подходящ е за деца от 4 до 12 години. Как се изчислява бързо на древното китайско сметало абакус ще научат те. А самите уроци ще преминават под форма на игра.

Менталната аритметика развива увереност и сигурност при пресмятането, способността за бързо пресмятане наум на големи числа, както и мислене и памет, системност, подреденост, отговорност, групова работа, стремеж към усъвършенстване, пояснява за Общинското радио Марина Йотова, управител на детския център и преподавател там.

Менталната аритметика е доказано най-ефективния метод за обучение и развитие на децата между 4-12 г. възрастта, в която са най-адаптивни към научаване на нови неща, а желанието им за познания е най-голямо. Тя е метод за развитие на висшите психични функции (памет, концентрация, въображение, мислене, реч). Менталната аритметика е средство, чрез което паралелно се развива лявото и дясното полукълбо.

Най-важното нещо, което умствената аритметика прави, е да ви даде усещане за числа, отношения между тях и моделите, които те правят. Това очевидно е от съществено значение, ако искате да се справите добре с математиката в училище, или да продължите с работа, която използва много математика. Но дори ако планирате да се преместите в съвсем различно поле след училище, ще ви е необходим добър контрол върху броя и способността да решавате прости математически проблеми в главата си. Това е малко като изучаването на език: въпреки че можеш да прибягваш до речник, когато не знаеш нито дума, никога няма да можеш да говориш свободно.

Умствената аритметика, която научите в училище, ви помага да упражнявате визуалното си въображение. Но ако разбирате числата, един бърз поглед може да ви даде добра индикация дали това, което ви е представено, има смисъл или не. Ако сте добри в умствената аритметика, ще се плъзнете много по-гладко през свят, който в крайна сметка е съставен от числа и модели.

Откриването на центъра във Велико Търново е на 2 февруари, събота. Практиката, прилагана успешно в образователната система в Япония, Китай и Индонезия, е у нас от близо година и половина. Великотърновският център за ментална аритметика е 30-тият.

Кремена Крумова – Попова