Култура Любопитно

Смъртта като катализатор на промяната представя Неви Боджукова в книгата си „Страх от обичане“

Неви Боджукова ще представи книгата си „Страх от обичане“ на 17 юли от 19, 00 часа в новооткритата кафе-книжарница пред читателите в Търново. Това е първата книга на авторката. По професия е семеен консултант, но в живота си изпълнява още много роли.  Неви пише още от малка, така подрежда мислите си в разпиляното ежедневие.  Писането се явява нейното спасение. През 2012-та година решава да го използва за нестандартен подарък на съпруга ѝ по повод рождения му ден. Започва да описва любовната им история, за да му дари мастилен отпечатък от спомени. Надява се така да може да представи и на сина им начина, по който родителите му са се запознали и влюбили. С течение на времето процесът се оказва по-труден и по-забавен отколкото Неви е предполагала. Шест години по-късно първата ѝ книга „Страх от обичане“ вече е факт. Тя излиза преди по-малко от месец и за пръв е представена в София на 17 юни.

„Страх от обичане“ е една любовна история вдъхновена от истинския живот с всичките му превратностни. Тя разказва за съдбата на млада дама, която се разделя със старата любов, за да намери новата.

„Книгата започва със смъртта на едно момиче. Темата за загубата предизвиква много въпроси. Смъртта се явява катализатор на промяната у главната героиня, тя я „избутва“ извън зоната ѝ на комфорт, която е некомфортна за човешкото развитие. Кръстих я „Страх от обичане“,защото това е много актуална тема в нашия век. Както в живота на главната героиня, така и в този на другите герои, се прокрадва страхът от обичане. Най- хубавите моменти могат да бъдат помрачени от него. Непрекъснатото търсене на сигурност, страхът от изоставяне и от болката възпрепятстват литературните образи, но и хората, които виждаме по улицата. Срещам много често такива примери в практиката си. С книгата си отправям послание към всички да са смели, да се борят със страховете си и да разберат, че трудности срещаме непрекъснато. Важното е да имаш силата да ги преодолееш“, сподели за Общинско радио авторката.

Неви Боджукова е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ специалност  „Социални дейности“, а по късно и магистърска програма  „Управление на институциите за социална работа“. След това се насочва към „Семейно консултиране“. Магистър „Социално консултиране и психология“  към БСУ и сертифициран консултант  към „Дружеството по Позитивна Психотерапия в България“ .

Диана Колева

снимка: официален сайт на Неви Боджукова