Любопитно

Смисълът на 8 март

За много от нас 8 март е просто овехтял социалистически празник. Голяма част от мъжете дори гледат с досада на него и го свързват само с „задължението“ да купят по един карамфил за жена си и колежките. Какви обаче са корените на този празник и защо всъщност си струва да го отпразнуваме?

Международният ден на жената отбелязва социалните, икономическите, културните и политическите постижения на дамите в нашето общество. Той също отправя призив за действие за ускоряване на равенството между половете. Целта на този празник е и да повиши осведомеността относно проблемите, с които се сблъскват жените и да лобира за ускорен паритет между половете. Често по време на тази дата се провеждат различни благотворителни събития, посветени на разнообразни женски каузи, опазване на женското здраве и т.н.

Всичко започва в Ню Йорк на 8 март 1857 г., когато жени, работещи в текстилната индустрия, излизат на протест срещу несправедливите условия на труд и по-малките си права. Това е една от първите организирани стачки на представители на нежния пол. Също на 8 март, през 1908 г. жените текстилни работнички отново излизат на голям протест в Ню Йорк, за да възроптаят срещу детския труд, лошите условия на работа в шивашките работилници и да поискат избирателно право за жените. От 1910 г. насам 8 март става ежегодно отбелязван като Международен ден на жената. Цветовете, които го символизират са лилаво, зелено и бяло. Лилавото означава справедливост и достойнство. Зеленото символизира надеждата. Бялото представлява чистота. Тези цветове са вдъхновени от Женския социален и политически съюз (WSPU) в Обединеното кралство през 1908 г.

Има много спорове по темата  имаме ли все още нужда от Международен ден на жената. Мнозина смятат, че това е социалистическа отживелица и тя няма място в днешно време. Това обаче съвсем не е така. Според Световния икономически форум, за съжаление никой от нас няма да доживее да види пълна равнопоставеност между половете. Много от децата ни вероятно също няма да са свидетели на това. Изчисленията показват, че с темповете, с които се развива нашето общество, най-вероятно паритетът между половете ще бъде постигнат след почти цял век.

Има много начини да допринесете за отпразнуването на този ден и това не е само чрез цветя и подарък за 8 март за любимата жена – можете да участвате в доброволчески инициативи и благотворителни събития, да направите дарение за организация, която е ориентирана към женски проблеми, били те социални или здравни.

Платена публикация