Култура

Слънчева Коста Рика грее във Велико Търново, благодарение на „La Coyolera Folk Ensemble”

Коста Рика свети в целия си блясък във фестивално Велико Търново тази година, благодарение на танцьорите и музикантите от фолклорния ансамбъл „Ла Койолера”. 26 от общо 50-те изключително атрактивни представители на страната, наричана „зеленото бижу” на Латинска Америка, участват в 21-ия международен фолклорен фестивал в старата столица. „La Coyolera Folk Ensemble” представя фолклора на три провинции в страната – Гуанакасте, Лимон и Пунтаренас. „Тези региони са от три различни крайбрежия, всеки е с различни ритми и цветове. Общото между тях обаче е морето, което е основна част от живота ни. В Пунтаренас цветовете на костюмите са преобладаващо сини, те символизират залезите и морската шир. В Лимон живеят предимно хора с африкански корени, затова там се танцуват предимно карнавални танци. В Гуанакасте е най-цветният костюм, той е работен”, поясни за Общинското радио един от директорите на фолклорния ансамбъл „Ла Койолера” Монсерат Мария Ибара Оварес.

Фолклорът на Коста Рика пресъздава типичната на коренните жители радост от живота. В ритмите и танците им са въплътени историята, красотата на природата и културните традиции.

С 10 души оркестър пристигнаха във Велико Търново представителите на Коста Рика. Те са за първи път в България и Велико Търново и споделят, че въпреки че страната е различна от Коста Рика, е прекрасна. „Фестивалът е на наистина много високо ниво, прекрасно е, че сме тук”, допълват участниците. Утре и вдругиден те ще танцуват в Трявна и Казанлък, но в събота отново се връщат във Велико Търново, за да участват в програмата за официалното закриване на 21-ия международен фолклорен фестивал.

снимка към публикацията: Валери Ставрев, Фейсбук