Прокуратура

След 4 години съдят търновец за опит за убийство при самозащита

След 4 години прокуратурата внесе в съда обвинителния акт

срещу великотърновеца Александър Кънев за това, че на 14.12.2013 г. около 01:30 часа в гр. Велико Търново на улица „Охрид” направил опит умишлено да умъртви Тихомир Иванов, като го прострелял с пистолет „Макаров” от непосредствена близост в областта на лявото слепоочие и му причинил огнестрелно нараняване в лява челна област на главата, представляващо общо разстройство на здравето, опасно за живота, и засядане на проектила в тъканта на главния мозък. Деянието е извършено от Александър Кънев при превишаване пределите на неизбежната отбрана, изразяващо се в явно несъответствие между характера и опасността на нападението.

Пострадалият Тихомир бил с приятели в бистро на ул.“Ниш“, като към 01:30 ч. си тръгнали. По същото време Александър и приятелката му се прибирали към дома си. При разминаването с групата, обвиняемият се обърнал към шумната компания и ги попитал дали говорят за тях, при което пострадалият отговорил утвърдително. След размяната на репликите, пострадалият се нахвърлил към обвиняемия и двамата се сбили. Александър Кънев бил съборен на земята, блъскан и ритан от тримата мъже от групата. Хора от бистро излезли и разделили биещите си.  Докато приятелката помагала на обвиняемия да се изправи, пострадалият тръгнал да го напада отново. Александър се опитал да избяга, но Тихомир Иванов го последвал. Бягайки, Кънев викал: „Махай се, остави ме“, „Полицай съм, имам пистолет, махни се“, извадил от чантичката пистолета си, заредил патрон и, вървейки назад, произвел два –три изстрела, насочени към уличното платно, като продължавал да вика „Махай се“. Въпреки изстрелите, Тихомир се приближил до обвиняемия с репликите: „Ти на полицай ли ми се правиш“ и се нахвърлил върху него. Тогава Александър произвел изстрел в лявото слепоочие на Тихомир и той паднал на земята. Веднага след това обвиняемият насочил пистолета  към главата си и се прострелял в дясното слепоочие.

Уплашени, приятелите на Тихомир бързо напуснали мястото, без да видят какво е състоянието му. Останала приятелката на обвиняемия, която се обадила на тел.112 да извика линейка. Двамата простреляни мъже били приети по спешност в „ОАРИЛ“ с опасност за живота, в състояние на медикаментозна кома, на командно дишане и с тежки черепно-мозъчни травми.

Александър Кънев е бран на полицая Кънчо Кънев, загинал преди години при катастрофа в полицейска кола в Самоводене. Тихомир пък, след операцията, продължи да живее с куршума в главата, тъй като лекарите прецениха, че всякаква намеса би засегнала важни центрове.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда .