Денят Община

След повече от 40 години, почетохме паметта на Ботев пред паметника му (видео)

След повече от четири десетилетия Велико Търново, Историческата и духовна столица на Българи,я отново има паметник на великия българин Христо Ботев. Монументът бе открит от градоначалника д-р инж. Даниел Панов, заедно с ученици, извървели маршрута „По стъпките на Ботевата чета” и възпитаници на ОУ „Христо Ботев” в старата столица.

„Радвам се, че сме тук, за да се преколним пред подвига на великия българин Ботев. Пред неговия паметник, в центъра на града. Дължахме го, защото Велико Търново е град, който ревностно пази спомена за величието на българската история. За петвековната борба за свобода, чиито икони са Дякон Левский и Христо Ботев”, сподели своето вълнение Панов. Той припомни още, че веднага след Освобождението именно старите търновци са тези, които първи почитат паметта на националния герой и загиналите за свободата. „Търново е град, в който живяха най-свидните за Ботев – неговите съпруга и дъщеря, намерили своя вечен покой отново на търновска земя”, подчерта градоначалникът

„Думите не може да опишат величието на Ботев. И до ден днешен от Околчица духът му брани България и българския народ”, каза още в словото си кметът на Историческата и духовна столица. „До ден днешен, Ботев живее във всеки от нас, но най-хубаво е, че живее в младите търновци”, допълни Панов и призова насъбралото се множество да аплодира техните родители и учители, възпитали ги в дух на родолюбие.

Венци и цветя на признателност поднесоха представителите на държавната и местната власт, началници на образователни институции, представители на граждански организации, общественици, жители и гости на града. Кметът Даниел Панов отдаде почит  заедно с по-малкия си син Ивайло.

Млади родолюбци

 

Видео от откриването – вижте тук:

Публикувахте от Общинско радио Велико Търново в Неделя, 2 юни 2019 г.