Култура

След повече от 30 години габровският режисьор Невена Митева отново поставя „Гераците“

След повече от 30 години габровският режисьор Невена Митева отново поставя спектакъла „Гераците“ по Елин Пелин. Съвместната работа е първа среща на известната режисьорка с екипа на МДТ „К. Кисимов“ – Велико Търново. Елин Пелин пръв заговаря за разпада на българското семейството и за загубата на моралните стойности. По думите й текстът му звучи плашещо актуално днес.

Разпадът на обществото, на семейството ни безпокои. Но има и други неща, които вълнуват. А именно – колко привлекателно може да бъде злото, лъскаво, човек като магнит го дърпа към себе си, а зад него е порочното зло, което е много заразително. Няма главни роли в този спектакъл. Абсолютно всички са важни от Герака до мъничката роличка на Лазо, която носи своя доброта и надежда. Всички които са ангажирани в спектакъла са много внимателни, конкретни, работят за цялото, да се получи семейството, тима, който да защитава заедно идеите. Идеята за бора под който живеят Гераците, в представлението е в който живеят, с разрушаването на семейството, изчезва и той. Рухва семейството, рухва и борът. Костюмите са автентични. Те са като костюми извадени от преди век, примерно от 1910 година, когато е писана повестта, а във втората част, когато се върви към развръзката, са черно-бели. Изсмукват се всички багри от тези костюми и хората стават сенки на самите себе си. Няма я човещината, съчувствието. За жалост повест родила се преди век, е много актуална и към днешна дата, даже и по-страшно“, обобщава Митева.

Ето защо, тя, както и екипът на МДТ се надяват младата публика да бъде повече в залата, защото пиесата има много послания и много въпроси, които да провокират отговорите да търси всеки у себе си.  И допълва, че това не е спектакъл с неочакван край, а герои с неочакван край.

Режисьорката Невена Митева е дългогодишен директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов” в Габрово и основател е на фолклорния театър на открито „Етъра”. Тя е почетен гражданин на Габрово и „Жена на годината 2003” на Американския биографичен институт. Има над 100 постановки в различни театри в България, но е поставяла спектакли и в Германия, Русия, Армения, Румъния и Беларус. Има множество награди за режисура у нас и чужбина, като най-престижна е тази от фестивала „Интегра” в Хановер, Германия. Директор е на Фестивала на комедийния спектакъл и на Фестивала на монодрамата BGMOT в Габрово.

Премиерата на „Гераците“ е на 28 юли от 19.00 часа в Голяма зала на МДТ. Билети вече се продават на касата на театъра.

снимки – личен архив Невена Митева, МДТ „К. Кисимов“, Иван Митев

Кремена Крумова – Попова