Любопитно

След красивите черги в цифри на тъкачката Меги Чаталова е ред на 12 шала за любовта

Миглена Чаталова е майстор-тъкач на Самодовската чаршия във Велико Търново. Въпреки извънредното положение у нас заради коронавируса и липсата на туристи, тя работи всеки ден в ателието си. След 7-те черги за Сбъдване на лично желание, 21 черги за Надеждата, 31 черги за България, поредният й проект е 12 шала за Любовта.

Идеята за тях ми дойде в началото на тази година. Бях загубила добрите неща в себе си, бях под голямо напрежение. Усещах се, че огрубявам. Нито към себе си се отнасях добре, нито към хората. Хрумна ми да започна да тъка шалове за любовта, да върна светлината в мен. С тъкането правя каквото и да е била трансформация. Но се отказах. След това имах  отново знаци от живота, но пак се отказах. Сега, заради болестта има страх у хората, но видях че има и добрини. А това, което стои срещу страха е любовта. Затова се реших да ги започна. А 12, защото 12 са месеците в годината. По един шал за месеца за любов. Библейско число е. Не е случайно. Втори шал тъка сега. Първият е подарък за моя приятелка, която е мое голямо вдъхновение. Когато са готови, аз винаги ги пускам във Фейсбук в страничката ми. Ще измисля и текст към тях след това”, пояснява Меги.

А дали ще има елемент или цвят, който да свързва всичките 12 шала? Може би да, може би не.

Мислих да са само бели. Но… ще видим какво ще излезе. Със сигурност ще има нещо общо между тях. Когато правя такова нещо и аз съм изненадана. Това е вдъхновението, аз съм инструмента, който го реализира, пресъздава„, допълва майсторът – тъкач.

Карантината и липсата на туристи не я обезверява.

И макар и в трудно положение към днешна дата, не виждам какво друго мога да правя. Надявам се да има кой да им се радва. Ще го правя докато мога. Светът вече не е същият и Слава Богу, че е така. Да тръгне в по-хубава посока. Зададох си въпроси относно световната пандемия, катарзис ли е – какво съм направила аз и какво не, сгрешила ли съм някъде, сгрешили ли сме някъде? Трудно е, но не е лошо, поне не е война, по смисъла на Първата и Втората световни войни. Бог ни дава знак и се надявам да го разчетат правилно хората. Едни да спрат и да чуят себе си, други да си дадат преоценка. Аз се запитах, от какво се страхувам и има ли смисъл от това?”, обобщава ситуацията мъдро Миглена Чаталова.

Кремена Крумова – Попова