Любопитно Поминък

Сладко от люти чушки и овче сирене с манатарки – изкушенията на шеф Радичев

Краве и козе сирене с трюфели, овче сирене с манатарки, сладко от люти чушки, с годжи бери и тиквени семки, от червен лук, с червено вино и розмарин, мащерка … и прочие. Не, това не са френска кухня или изкушаващи гурме специалитети, а истински родни продукти, и то на великотърновца, шеф – готвач Станимир Радичев.

Той предлага три вида сирена с гъби, 10 вида сладка, терин от патешки дроб и др. Най-новият продукт, от един месец, е именно сладкото от червен лук, с червено вино и розмарин.

Който ги опитва продуктите със сигурност си купува. Аз продавам само в България, аз не експериментирам. Лично си ги правя, в мандри. Нося си продуктите и сирената зреят в специални условия. Това са вкусове, рецепти, които съм създал в кухните, където съм работил през годините и които познавам. Тогава са го опитвали определен брой клиенти, сега ги правя за масовата публика. Обикалям из страната, ходя по изложение у нас, в чужбина. Пазарът ни е доста пръснат в София, Пловдив, Варна, Бургас. Относно има ли българинът кулинарна култура – учи се, продължава да се учи. Относно моите продукти, за някои са странни, други с удоволствие си хапват. Каквото предлагам на българина, това предлагам и на чужденците. Само, че те предпочитат малките опаковки, да опитат продукта на място, а не като нас да зареждат големи количества”, обяснява с усмивка за Общинското радио шеф-готвач Радичев.

 

Станимир Радичев бе главен готвач в изискан ресторант във Велико Търново. Има близо 25-годишен стаж и опит. Завършва Готварство в Професионално-техническо училище, днешната Професионална гимназия по туризъм в старата столица. Минава през всички стъпала на професионалното развитие, докато не се превърне в утвърдено име в кулинарното изкуство.  Сега, работи сам, под собствена марка. Разкрива, че вече има идея за нов продукт – сушен агнешки бут, подобно на еленския. Казва, че в България такъв няма досега.

Кремена Крумова – Попова