Образование

Славянобългарското църковно училище към храм „Св. Николай” чества 180 години от основаването си

Славянобългарското църковно училище към храм „Св. Николай” чества 180 години от основаването си,а само след няколко месеца ще отбележи и 25 години от възобновяването на занятията в него.

Годишната ще бъдет отпразнувана с изложба, конференция и концерт. Празненствата започват днес с откриване на експозиция с икони, изработени от учениците, посещавали школото в последните 25 години, обясни свещеноиконом Славчо Иванов, ръководител на Неделното училище. Той припомни, че школото е открито през 1839-а, а негови възпитаници през годините са били бележи личности като Ангел Попов, чието име носи  Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия в старата столица.

Експозицията ще бъде представена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” от 17,30 часа. Включените в нея икони са изрисувани върху дърво, картон и хартия. Тържествата продължават и утре, 5 декември. Тогава ще се проведе конференция   в Актовата зала на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”. В нея ще вземат участие учени, които ще представят 11 доклада, свързани със създаването и функционирането на Славянобългарското църковно училище.

Кулминацията на празненствата е на 6 декември- храмовия празник на църквата. Денят ще започне със Света архиерейска литургия, която ще отслужи Негово Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. „По традиция ще бъдат подстригани новите иподякони„, добави свеноиконом Славчо. Следва връчването на дипломите на абсолвентите, които завършват Православния богословски факултет на ВТУ. В 11,00 часа започва литийното шествие от храма до Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, където от 11,30 ще се състои празничният концерт.

В него ще участват възпитаниците на Неделното училище, деца от школите на читалище „Надежда“, малчугани от детска градина „Здравец“.

Към днешна дата в Неделното училище се обучават 20 деца. Възпитаниците са на възраст от 6 до 18 години и са разделени на три групи: първа група са децата от 1 до 4 клас, втора – децата от 5 до 7 клас, и трета група – децата от 8 до 11 клас. Занятията се провеждат всяка неделя, а учебният ден включва учебни 3 часа: проповед, вероучение и църковно пеене/иконография.

Снимка: уеб страница на храм „Свети Николай“

Диана Колева