Спорт

СК „Боляри 2009” навършва 10 години

Многобройни са успехите на възпитаниците на СК “ Боляри 2009″, които тренират под ръководството на доц. д-р Цветанка Дилова, отличена за Треньор No1 на Велико Търново за 2018 г. Повече от 30 години тя е сред емблематичните за ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” преподаватели. Работата в университета и в клуба на практика продължава от сутрин до вечер. „От 08:00 до 20:00. И между часовете. Нямам всеки ден учебни занятия в университета. Това ми позволява и с нещо друго да се занимавам.”, признава доц. Дилова.

В навечерието на кръглия юбилей на спортния клуб, тя подчертава, че за да си шампион са необходими няколко фактора – талант, упоритост, треньор, база, семейство както и моментното състояние.

Книжка с някои от златните страници в историята на клуба е сред инициативите, замисляни от доц. Дилова и нейната дъщеря, която също е в клуба. През годините стотици са статиите и снимковият материал, които са излизали в регионалните медии за техните успехи. Към момента клубът обучава близо стотина възпитаници, 80 от тях тренират при доц. Дилова и нейната дъщеря, още 30-тина деца са при другите двама треньори – Явор Данаилов и Боян Яначков, които пък се занимават главно с начално обучение на плувците.

За първи път тази година на 25 май СК “ Боляри 2009″, със съдействието на Общината, организира турнира „Веселото жабче”, което се превърна в истински спортен празник за младите надежди в плувните спортове у нас.

С вълнение приемат състезателите казаното от кмета Панов, че му е време на Търново да има свой олимпийски басейн. С вълнение и надежда, тъй като в момента три от най-изявените клубове в града тренират на един басейн, а това рефлектира на графика за подготовка. За да имат младежите тренировкщи на 50-метров басейн – ходят на лагери. Най-близкият до Търново подобен обект е бил басейнът в Полски Тръмбеж, който вече е осакатен. За да му инсталират съвременни филтри, но да не копаят „излишно”, филтрите са вкарани в самия басейн и така той е съкратен с поне 5 м. В Горна Оряховица тече ремонт на 50-метров басейн, но очакванията там са водата да се топли само от слънцето….

Мотивация и трудолюбие. На това учат трудностите. Тези качества зса задължителни за плувеца. Никога не е късно човек да се научи да плува, но за да стане шампион – трябва да почне от рано. Здравко Баблаков в категория юноши за втора поредна година е спортист на годината на Велико Търново. „Това е най-добрият ми състезател до този момент. Той е от първите, които постъпиха в клуба през 2010-та. Стигна до Световно първенство.”, сподели гордата треньорка. Успехите на спортния тандем Баблаков – Дилова са неизброимо много.

Сега усилията са насочени към стартиращата есенна подготовка за Държавните първенства на 25-метров басейн, които ще се проведат ноември и декември.