Денят

Скъса се стена на язовир в Стражишко

Скъса се язовирната стена на водоема „Бойка“ в землището на стражишкото село Нова Върбовка. По първоначални данни язовирът е прелял около 1 часа тази нощ. Това заяви заместник-председателят на Държавната агенцията за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Кирил Войнов, който рано сутринта пристигна на място. Според Войнов в района има и друг проблемен водоем. Това е язовир „Чешме дере“, който се намира в близост до стражишкото село Камен. Към момента той е със зареден обем 40 000 кубични метра вода. Предстои неговото обезопасяване. „И двата язовира са каскадни“, обясни Войнов. Пожарникари са започнали изпомпване на водата от язовира. Засега той не създава риск за населението на Нова Върбовка, защото селото е над водоема. При проливния дъжд, който се е изсипал в понеделник вечерта, водната стихия е наводнила училището в село Камен.

Язовир „Бойка”, наричан още „Лом Черковна“, е разположен на р. Каяджик, в басейна на р. Янтра. Той е държавна собственост и е предназначен за напояване и риболов.

Скъсаната стена на язовира е с обща дължина около 200 метра. Пробойната е около 20 метра и с дълбочина около 8 метра. Заляти са около 600 декара земеделски площи. Част от водата се отича към язовир в Русенско, който е пълен на 40 % и може да поеме водата от проблемния язовир. Предприети са незабавни обезопасителни действия и на язовира край село Камен. Огнеборци от Велико Търново със специални помпи намалят обема на водоема. Отводняването се извършва в страни от преливника.

От ремонт в страната се нуждаят 858 язовира, като  при 414 от тях ремонтите са спешни. В тях са включени и осем от Великотърновска област, която разполага общо със 165 водоема. Това стана ясно още миналата година при разяснителната кампания по общини как да прехвърлят на държавно стопанисване водоемите, за които не могат да се грижат.