Култура

Мозаечни шедьоври създадоха млади автори в Арбанаси

Първият симпозиум по мозайка „Синергия” събра седем млади автори от четири държави в Арбанаси.  17 до 23 юни в историческото селище своето творчество в областта на мозаечното изкуство представиха Лазар Шошевич и Ана Живадинович, възпитаници на художествената академия в Ниш, италианката Андреина Кристино, която живее и твори в столицата на мозайката –Равена, творец от южната ни съседка Гърция – Елпида Лайлакиду, която се обучава и във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гл.ас.Анастасия Тонкова – преподавател там, както и възпитаниците на търновския факултет д-р Велина Сталева и докторантът Весела Петрова, които са и организатори на събитието.

В рамките на симпозиума всеки един от участниците реализира, на открито пред погледа на гости и посетители, своя авторска творба. Форумът бе съпътстван от работилници за деца и представяне на различни мозаечни техники и подходи, който авторите демонстрираха пред подрастващите. Последния щрих на събитието постави изложбата „Синергия“, която бе открита от декана на Факултета по изобразителни изкуства доц. Борис Желев.

Изложбата ще остане в рамките на две седмици в дворното пространство на Компекс „Арбанашки Хан”, след което мозайките ще бъдат инсталирани на специално подбрани локации в екстериорна среда на с. Арбанаси, сподели за Общинското радио един от организаторите на симпозиума – д-р Велина Сталева. Проектът се реализира с финансовата подкрепа по програма“Публики” модул “Намеса в публична среда” на Национален фонд “Култура”

Творбите и повече информация, може да намерите на страницата на симпозиума.