Икономика Политика

Симеон Дянков във Велико Търново : Университетите трябва да създават кадри за истински бизнес

„В България имаме много добро средно образование и много висшисти, но големият въпрос е какво всъщност са научили тези хора. Оказва се, че след пет години висше образование ти знаеш по-малко, защото си забравил най-важното от средното. И това е реална статистика. Затова от гледна точка на реалната икономика у нас е по-добре да не си ходил в университет.  Време е вузовете да започнат да създават кадри за истински бизнес, а не за политология и социология.” Това заяви днес във Велико Търново Симеон Дянков, директор на Института за финансови пазари към Лондонския университет по икономика, който участва в дискусия на тема „Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси“.

Форумът бе организиран съвместно от Предприемачи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел“ и бе открит от кмета на старата столица Даниел Панов.

Пред множество предприемачи от Велико Търново и областта Симеон Дянков очерта реалностите в икономиките на най-развитите държави по света. Той постави началото с икономиката на САЩ, която благодарение на две стъпки – по-ниски данъци и високи мита за чуждите стоки, бележи ръст през последните три години. Според Дянков, обаче, при други страни, както и у нас, тези мерки едва ли ще проработят.

Бившият министър посочи, че добри перспективи за пазар дават страни като Индия, Тайланд, Лаос и Кампучия.

Преминавайки към Европа, Дянков наблегна на Брекзит : „На 12 март Великобритания трябва да вземе решение, като вероятно ще то отложи и още по-вероятно след време това правителство да падне. Предвиждам, че следващото ще смени позицията си и ще предложи нов референдум. Тази несигурност обаче ще продължи и вече се отразява на икономиката не само на Англия, но и на Франция и Германия”.

Според Симеон Дянков през последните три месеца икономиката на Германия е на минус и ако това се повтори и през следващите три месеца, страната ще влезе в рецесия. Което ще се отрази и на българската икономика.

„У нас по времето на тоталитаризма Северна България беше по-богата от Южна. През последните 25 г. това се бърна и за това влияе и АМ „Хемус”. Магистралата дава перспективи за бизнеса, а от там и за хората. Тук са важни и кадрите – четири града у нас растат и това са София, Пловдив, Стара Загора и Варна. В Северна България само Велико Търново държи някакво ниво, докато градове като Разград, Шумен и Търговище изчезват.” – анализира икономистът и допълни, че голям процент от нашенците в чужбина са именно от Северна България.

„Огромна част от българите, живеещи в Англия, Германия и Австрия не са по-добре икономически, след като пресметнат разходите си. Защо тогава не работят у нас – според мен нещата не опират сам до работни места, защото такива има. Но явно очакванията им да работят в България са, че тук трябва да им се даде наготово и да бъдат много високо оценени.” – очерта наблюденията си Симеон Дянков.

 

Мария Христова