Култура

„Символите на Търново” е темата на петото издание на проекта „Отражения”

       Арт фест на тема „Символите на Търново” ще се проведе на 20 юли – събота, от 10 часа в парк „Марно поле” във Велико Търново. На щандове деца, младежи, родителите им, граждани и гости на града ще се включат в творчески ателиета. В тях собственоръчно ще изработят глинени релефи, ще шарят чинии, живописно ще пресъздадат символите на Търново. Участниците в творческите работилници ще могат още да направят пъзел, да рисуват върху текстил, както и да редят мозайка или с помощта на грънчар да изваят съд.

     „Всички дейности в петото издание на проекта „Отражения“ ще са подчинени на темата значими Търновски паметници, но участниците ще предадат съвременно звучене на творбите си. По време на арт феста „Символите на Търново” ще има и кутия, в която посетителите да направят класация на посочени десет значими Търновски символа. Техният вот ще определи подреждането на керамични плочи с изображения на знакови паметници в пано”, разказа художникът Гергана Пенова. Намеренията на екипа са то да бъде монтирано в парк „Света гора” в старата столица на 22 септември в близост до панорамната площадка. На паното, освен образите, ще бъде поставена и информация за всеки от обектите. Плочките ще бъдат изработени от деца, с подкрепата на специалисти приложници.

Като всяка друга година и сега, ние като организатори, ПИТАме и задаваме въпроси за историята, настоящето и бъдещето на града ни, чрез средствата на различните видове изкуства. Темата „Символите на Търново” бе избрана поради факта, че в него има много разпознаваеми исторически обекти. Но има и паметници в градската среда, които остават скрити, както за гражданите, така и за гостите на града”, сподели психологът Даниела Малакова, също част от екипа на проекта „Отражения”. Дискусия на тема „Съвременното изкуство в градска среда” бе темата на първото негово събитие. В нея на въпроси по темата отговаряха представители на институции и различни младежки организации, ученици, и граждани.

„Символите на Търново” е темата на петото издание на проекта „Отражения” на сдружение „П.И.Т.А.” Той е съфинансиран от Община Велико Търново по програма „Изкуство и култура 2019”, фирми и частни лица. Страница ще обобщава целите на проекта „Отражения” и информация, свързана с историята и настоящето на Велико Търново, споделиха още Даниела Малакова и Гергана Пенова.