Здравеопазване

Силанизират безплатно постоянни зъби на деца от 5 до 9 години

Програмата за силанизация на детските зъби стартира и в област Велико Търново за десета година. Тя обхваща малчугани от 5 до 9 години и ще продължи до 15 декември. Целта е предпазване от кариеси на първите постоянни кътници чрез запечатване фисурите на зъба. „Това са вдлъбнатините на дъвкателната повърхност, които много трудно се почистват по традиционния начин. Там остават хранителни частици, благоприятстващи развитието на зъбния кариес. Силанизацията е безболезнена манипулация на почистване на зъба, поставяне на гел, измиване, подсушаване, добавяне на течния силант, който се втвърдява под действието на светлина. Зъбчето става гладко и се предпазва от кариес. Работи се без машина“, обясни д-р Цветосавка Тихова. Добре е силантът да бъде проверен след 6 месеца, защото някъде може да се отмие и при контролния преглед ще се добави.

Ако на детето се направи силанизация, с нея не се отнемат дейности от здравната каса. Не е необходима и здравната книжка. Родителите обаче попълват декларация за съгласие с манипулацията. Във Велико Търново по програмата за силанизация на детските зъби работят стоматолозите Тихова, Сиракова, Димова, Бакалова, Радулова, Войчева и Илински. Силанизация при желание от родителите може да се направи още в Елена и Стражица.

Според д-р Тихова заради епидемичната обстановка с ковид 19 по-малко деца посещават денталните кабинети. А това трябва задължително да става веднъж годишно за установяване на статуса им от стоматолог. Много подрастващи имат проблеми още при млечните зъби. Родителите нерядко установяват това чак при наличие на болка. „След стартиране на програмата за силанизация на първите постоянни кариеси, се забелязва редукция на появата им“, коментира още д-р Тихова.