Денят

Сертификат за достъпна среда получиха пет обекта в региона

Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ удостои със сертификат за достъпност  пет обекта във Великотърновския регион.  Отличените за достъпна архитектурна среда са Областната администрация, РНБ „Петко Р. Славейков” и  хотел „Панорама” в старата столица, Комплексът за социални услуги в Полски Тръмбеш и СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. Сертификатите бяха връчени от председателя на комисията Ана Джумалиева на официална церемония в Гербовата зала на областната управа. Обектите получават наградите след обстойна проверка в рамките на националната кампания „Достъпна България”.

Кампанията е инициатива на КЗД и започна в края на 2018 година. През периода са изготвени  1430 констативни протокола, образуваните преписки в комисията са 981, постановените решения – 241, преписките с установена дискриминация  са 127, своевременно предприетите действия от ответната страна са 21, отчете Джумалиева. Тя обясни, че при установяване на недостъпна архитектурна среда се образуват производства пред КЗД, а съгласно Закона за защита от дискриминация се налагат принудителни административни мерки. При неизпълнение на предписанията глобите са от 100 до 20 000 лева.

Шест жалби и сигнали са постъпили в КЗД от областта от началото на 2019 година. Образувани са три преписки. Внесените жалби са от лица от Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, град Елена, Лясковец, Стражица и села от региона. Оплакванията са по признаците етнос, възраст, убеждение, лично положение, увреждане, религия, вяра и образование.