Денят Образование

Сертификати за успешно завършен курс за изучаване на военните ни традиции получиха 63-ма ученици

Първите 63-ма ученици, които преминаха обучение в Националния военен университет „Васил Левски“ по националната програмата „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“, получиха сертификати за успешно завършен курс. Своя документ за достойното си и равностойно участие във всички занятия получи и малката Александра от Видин, която наесен ще бъде в четвърти клас.

Изпълняващият задълженията на заместник-началник на Военния университет полковник Георги Крайнов връчи грамоти на победителите в състезанието по лидерска подготовка. Първи са учениците от Петрич, след тях са тийнейджърите от Варна и трети е отборът от Руен.

„Скъпи ученици, благодаря ви за старанието, което положихте в тази една седмица. Надявам се вече знаете, че да станеш достоен военнослужещ в Българската армия, не е много лесно. Вярвам, че сте научили много за традициите и историята на нашата армия и че тази една седмица ще остане за вас прекрасно преживяване“, каза по време на церемонията по връчване на сертификатите полк. Крайнов.

От Петрич, Руен, Варна, Видин, Козлодуй, Габрово и Велико Търново бяха учениците, които дадоха начало на националната програма на „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Идеята за тази програма е на Министерството на отбраната и Министерството на образованието и науката и по нея през Военния университет ще преминат общо 315 тийнейджъри, представители на 35 училища от цялата страна. Военният университет реализира модула, който е на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики“.

В понеделник пристигат следващите 63-ма ученици.