Социални дейности

Семейни курабийки приготвиха деца в парка

Детският празник „Семейна курабийка”, организиран от Центъра за обществена подкрепа в старата столица, събра десетки малчугани в парк Марно поле. В продължение на два часа, музика и детски смях огласяха пространството пред летния театър.

Инициативата, насочена към здравословното хранене на подрастващите, предложи на малчуганите и техните родители редица забавни игри с плодове и зеленчуци, полезни рецепти за курабийки и други лакомства, които децата изработиха сами. „Организираме я, защото искаме да създадем място, където малки и големи, деца и родители да играят заедно”, обобщи ръководителят на Центъра за обществена подкрепа – Албена Добрева. Събитието цели да покаже, че и в 21 век невръстните умеят да се забавляват със съвсем простички неща – цветни боички, хранителни продукти и всичко, което дава свобода на детското въображение. Тяхната фантазия роди всевъзможни и неочаквани химери, като морковени дракони, превозни средства, направени от чушки, покемони от бамя – и разбира се – здравословни семейни курабийки. „Те са направени от най-прости продукти – овесени ядки, банани и мед – няма брашно, няма яйца, но има забавление и смях в очите на децата”, допълни Добрева. Идеята на двата социални центъра е празникът да стане традиционен, за да могат съвременните родители да общуват и играят повече със своите деца  в приятната атмосфера на търновските паркове.

По време на събитието, петимата британски студенти-психолози, които в рамките на изминалия месец стажуваха в социалните институции на Велико Търново, получиха своите сертификати за успешно преминат курс на обучение.

„Не бих казала, че има разлика между хората в България и във Великобритания, но тук институциите са много по-отворени – можеш да влезеш и да работиш с децата директно, без да имаш допълнителни квалификации, докато в Кралството това не може да се случи, особено що се касае до деца с увреждания”, коментира Рейчъл Мейсън от Лондон. И петимата разказаха, че са посетили различни центрове в общината, с цел да се намерят обще език с деца и възрастни, да ги предразположат към различни игри, форми на трудова и арт терапия. В Дома за възрастни хора са изработили ръчно играчки, които ще бъдат дарени на детските центрове.

Андрей Визитеу, родом от Румъния, разказа и за посещението в Затворническото общежитие. Според него, разликата между нашата страна и Обединеното кралство е малка, но е по-скоро културна. Тази идея подкрепя и нигерийката Шей, която сподели, че се чувства като у дома си. “Вашите социални служители се отнасят с изключителна страст към работата, навярно затова децата изглеждат толкова щастливи”, коментира британката. От работата във Велико Търново се е научила да вижда себе си не просто като социален работник, а нещо повече – опитът и тук я е научил да гледа на себе си като родител и така да превръща институционалната среда в семейна.