Политика

Селски кметове: Поддържането на пътищата в област Велико Търново е видимо по-лошо от на съседите

Състоянието на третокласната републиканска пътна мрежа във Великотърновския регион  обсъжда членове на Областното сдружение на кметовете и кметските наместници на среща с народните представители. Според ръководителите на малките населени места  при по-висок бюджет от този на съседните райони ремонтът и поддръжката на пътищата в областта са незадоволителни.

1,8 млн. лева са средствата за ремонт на републиканската мрежа за 2017 година, 1,8 млн. лева за текущо поддържане, а за зимното почистване – 3 млн. лева, обясни директорът на Областното пътно управление инж. Петя Каразахова. „От тези средства за зимно поддържане за периода януари – март са изразходени 1,7 млн. лева с ДДС, а за текущ ремонт – 1,8 милиона. По допълнителни задания с 450 хил. лева е ремонтиран третокласен път Орловец – Полски Тръмбеш.  За вертикална сигнализация са вложени 40 хиляди, за хоризонтална маркировка по първокласни и второкласни пътища и Прохода на републиката – 240 хил. лева и за ремонт на ограничителни системи – 230 хил. лева”, отчете инж. Каразахова. Целево за неотложни ремонти по третокласната пътна мрежа са отпуснати 2,2 млн. лева с ДДС. Рехабилитация е направена  на пътя Добромирка – Павликени – Свищов, Самоводене – Обединение и по направлението  Камен – Горна Оряховица – Велико Търново, уточни директорът на Областното пътно управление.

Народните представители от „БСП за България” Весела Лечева и Явор Божанков споделиха, че 99% от въпросите, които получават в приемните, са свързани с пътната инфраструктура. Според Лечева срещата е закъсняла, тъй като държавният бюджет вече е приет. Божанков постави проблема с прочистването на пътищата. По негови думи храстите вече са на  пътя за град Елена, който претендира за културна и историческа дестинация.

Милен Михов от „Обединени патриоти” се застъпи за община Златарица и изрази надежда тази зима да има и там техника за снегопочистване, а не кметът лично с трактор да помага на бедстващи и на закъсали превозни средства.

Селските кметове представиха пред депутатите идеята си  прагът за образуване на кметство от 350 жители по постоянен адрес да стане отново 100 жители по постоянен адрес. Станислава Стоянова от ГЕРБ пое ангажимент предложението да се обсъди в парламентарната група. Според нея  може да се постигне и съгласие за  компромисен вариант. Стоянова прие искането на заседанията на комисиите да присъстват представители на Сдружението.

„Винаги сме настоявали за пряка демокрация  и хората сами да си избират своите наместници, управители и отговорници. Затова сме предлагали максимално нисък праг”, коментира Весела Лечева.

Срещата се състоя в Областната администрация.