Образование

Седмокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ със сертификати от националния конкурс SUPER STEM ​БЪЛГАРИЯ

Учениците от VII „В“ клас при  ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, които са и част от  клуб „Параджиите“ в школото,  получиха сертификати от шестия национален конкурс  SUPER STEM ​БЪЛГАРИЯ 2022 за разработване на STEM проект и за приноса им в развитието на STEM науките в училищата в България. Заглавието на проекта е „Елементи на музиката“ и е с продължителност 24 минути. В него под формата на образователен урок всеки може да научи каква е  разликата между тон и шум, да разбере какво представлява звукът, как се измерва динамиката, както и от къде идва името на  мерната единица  херц и мн.др. Цялата тази информация е предоставена по един леснодостъпен начин  чрез различни технологии.  Учениците създават и стих, по който правят песен и я изпяват по два различни начина.

В конкурса взимат участие близо 1300 участници, от които 255 са STEM проектите на ученици  и 122 на учители. Тази година за първи път институционално участват 27 училища,  а Даскалът по музика Добрин Пелтеков, който е и класен ръководител  на седмокласниците, стана  национален победител в STEAM Ambassador. „Всички образователни ресурси, които създаваме са на свободен достъп. Постоянно получаваме поздравления и благодарности от различни учители, които използват тези ресурси“- уточни Пелтеков. Проектите могат да бъдат намерени в  YouTube и в сайта на https://musicdaskal.eu .

Клуб „Параджиите“ е създаден преди две години от Добрин Пелтеков.  До момента имат   реализирани няколко проекта, като един от най-значимите  е мултимедийния продукт “Хотнишки водопад – красиви природни обекти в България”. С него  участват  в конкурс на  Тракийски университет Стара Загора през 2021г. и  печелят първа награда. Със същия проект печелят и  една регионална и една  национална  награда. „В този проект учениците показаха своите различни компетентности, както музикални така и дигитални. Те направиха виртуално студио като движеща се видеокамера, а също и анимация.“- сподели Добрин Пелтеков. Седмокласничката  Никол Петрова  допълни, че другите проекти са „24 май в изкуството“, интерактивни тестове и „Приказка за  Вяра, Надежда и Добрин“. „Сега работим върху филма „Приятели“ по разказа на Стиляна Каменова“- каза още тя.

Пламена Димова