Образование

Седмокласниците от Великотърновско влязоха в топ 10 по резултати от НВО

Резултатите от изпитите по български език и литература и по математика след VII клас са по-високи спрямо последните години.  Средният успех по български език и литература е 41,43 точки от възможни 100, а по математика – 24,94 точки. Този успех нарежда учениците от област Велико Търново на 8-о място в страната, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева. С най- висок успех по български език и литература – 72,19 точки, е ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Следват го ОУ „Бачо Киро“,  СУ „Емилиян Станев“ и СУ „Николай Катранов“ /Свищов/.

Възпитаниците на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ са най-добри и по математика. Те са постигнали среден успех 57,78 точки.  След тях  са учениците от ОУ „Бачо Киро“, СУ „Николай Катранов“ /Свищов/, СУ „Емилиян Станев“, ОУ „Иван Вазов“ /Горна Оряховица/.

По думи на Личева заслуга за повишение на резултата по български имат децата от ОУ „Бачо Киро“ /Бяла черква/, Обединено училище в Джулюница, ОУ „Кирил и Методий“ /Горна Оряховица/, както и седмокласниците от учебните заведения в Русаля и Виноград, които са постигнали по-добри резултати в сравнение с предишния випуск.

По математика по- висок успех спрямо миналата година имат момичетата и момчетата от Обединеното училище в Джулюница и от търновските  ОУ „Петко Р. Славейков“ и СУ „Владимир Комаров“.

По предметите с по-слаб успех са учениците от Беброво и Леденик, но там седмокласниците са били по двама, коментира Личева.

Началникът на РУО съобщи, че предстои анализ на резултатите по видове задачи.

Над 1700 седмокласници от областта се явиха на националните външни оценявания тази година. те ще се състезават за място в 80 паралелки, от които 55 са професионални и 25 профилирани.