Образование

Седмица на китайската култура в СУ „Вела Благоева“

Седмица на китайската култура ще се проведе в СУ „Вела Благоева“ от 7 до 11 юни. Представяне и демонстрации на традиционните китайски бойни изкуства Кунг Фу, Тай Чи и Ци Гун, както и на традиционни китайски занаяти – калиграфия, правене на възли, изрязване на хартия – са включени в програмата. Събитията ще се състоят наоткрито и в тях могат да се включат всичките 380 ученици от началния етап, съобщи училищният директор Ангел Янчев. Седмицата се организира от Институт „Конфуций“ при Великотърновския университет с ръководител доц. Искра Мандова.

В СУ „Вела Благоева“ китайски се изучава от три години. Заради противоепидемичните мерки и дистанционното обучение през учебната 2020/21 езикови занимания е имало само с една група четвъртокласници. В предишните периоди групите са били смесени с ученици от начален и прогимназиален етап, отбеляза Янчев.

На 9 юни  в рамките на Седмицата СУ „Вела Благоева“ ще отбележи и патронния си празник с шествие в квартал „Бузлуджа“ и концерт в двора на училището.

Официалното връчване на дипломите на зрелостниците е насрочено за 22 юни.