Култура

Седем артисти от България и чужбина, ще творят в Горна Липница

От 3 до 13 август в Горна Липница ще се проведе Арт резиденция „Старото училище“.  В събитието, което се провежда за осма поредна година, ще се включат седем артисти от България, Холандия, Англия, Франция и Аржентина.  Всички те ще работят в различни дисциплини, споделиха на пресконференция, организаторите на културната проява. По думите на организатора Димтър Палов участниците тази година са много интересни като артисти. Артуро Дезимоне по народност е от Аруба, но живее в Холандия. Той ще твори в сферата на визуалните изкуства. В своите произведения прави постоянен паралел между рисунки и поезия. Паула Бели идва чак от Аржентина, за да твори в сферата на пърформанса. Пауел Сутрадар е родена в Индия, но живее във Франция. Най-младата участничка в Арт резиденция „Старото училище“ тази година е Клои Саси, която е само на 22 години, родена е в САЩ, но израства и живее в Европа – Франция. Тя ще се включи като фотограф и пърформанс артист. Двама са българските участници – Иван Ушев, известен със своите дърворезби. В пленера в Горна Липница той ще създава кинетични скулптури и инсталации. Музикантката Ваяна Ташева ще представи своя проект „Коприва“. Местното участие е на Пламен Петров и тандема L.Y.R.A., които ще работят върху виртуални инсталации.

Темата на тазгодишното издание е „Ритуална рЕволюция“. Гостуващите артисти ще се опитат да покажат как чрез изкуството може да постигнем съществена промяна при съществуващия модел на управление в световен мащаб. „Възможно ли е една идея, която се е зародила на основата на творчество, да се превърне във философия и цялостна идеология, и превръщайки се в такава, да успее да застане в основата на една държава, а в последтвие и на целият свят?“, попита Димитър Палов. По време на пленера, участниците ще се опитат да дадат своя отговор на тези въпроси.

Основната фестивална програма, тази година ще бъде в рамките на три дни – 10, 11 и 12 август. Тази година тя ще включва и възстановка на битката между четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър с турската войска. Тя ще бъде проведена в  местността Дядопановата кория, където преди 150 години се е състояла истинската битка за свободата на България. Във възстановката ще участват деца от Горна Липница. Те са част от детската школа, която всеки път се формира към Арт резиденцията.

Организаторите споделиха още, че изпитват голяма радост от това че продължават да виждат огромен и нестихващ интерес в децата, които участват на форума.

Друг основен акцент в програгмата ще бъде ритуалът нестинарство, който ще представят до църквата в селото на 4 август от 21:30 часа.  Организирана е и колоездачна разходка до Долна Липница. Ще бъдат проведени и уроци по народни танци с Димитър Събев. На 11-ти август е изложбата „Ритуална рЕволюция“. Всички произведения на изкуството ще останат за селото.  Куратори на всички събития са Теодора Константинова и Радослав Механджийски.

„Творбите, които ще бъдат създадени тази година ще останат до края на месеца в селото“ казаха още организаторите Димитър Палов, Дарина Палова и Пламен Петров. През осемте години на Арт резиденция „Старото училище“  редица творци са оставили своята следа в Горна Липница чрез съвременното изкуство. До момента са организирани и 23 изложби в цялана страна, посочи Дарина Палова.

 

Ивайло Илиев