Образование

Северният подход в младежката работа

Шестима се срещнахме на летище София – от различни краища на страната, но с еднакви мечти. Три момичета и три момчета, повярвали, че в смисъла на младежката работа. Понятие, за което у нас макар да се говори от години, все още е новост. И макар че за нас самите неговите граници са по-ясно очертани, все още имаме какво да научим.
Това бе и нашия повод да се срещнем на летището – отправени към Даугердискес, малко селце на 50 км от Вилнюс, където първото обучение „1st TC: Youth worker training: Nordic approach”, организирано по програма „Еразъм” + с партнираща организация Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите.
Едва докоснали снеговете на литовската зима – знаехме, че ще бъдем най-далечните участници в това обучение. Не само защото географски страната ни отстои на хиляди километри, но и защото по отношение на младежката работа страната ни има какво на научи от Балтика и скандинавските страни.
В курса се включиха 28 представители от България, Литва, Латвия и Норвегия. Всеки носеше своята различна култура, всеки – с различен опит, но отново се оказахме неочаквано близки. Съмишленици, които искат и имат какво да научат едни от други. Обучителите, безспорно бяха планирали внимателно учебната програма около една единствена, но значима цел – тя да има ефект.
Информацията бе поднесена посредством методите на неформалното обучение – с много практически ролеви игри, които предизвикват мисълта и изградените стереотипи. Обучителите – безспорно вещи и прозорливи професионалисти в своята област, презентираха старателно основните акценти, разбирането за това какво е младежка работа, какви качества следва да притежава младежкият работник, какво би следвало да избягва, различните европейски стратегии и програми. Ние, участниците, изписахме десетки страници с идеи и съвети, които да приложим в практиката у дома.
И тъй като идеята бе Nordic approach, то норвежците определено имаха на какво да ни научат. В скандинавската страна младежката работа е явление, което бива старателно развивано повече от шест десетилетия. Младежките центрове там, сравнени с тези у нас са като „космически кораби”, като изследователски центрове, като галерии за съвременно изкуство. Най-важният акцент е техният ефект. Това, очевидно е посока, която можем и би трябвало да следваме.
Посетихме младежки център във Вилнюс. „Зеленият дом” е името на онова уютно пространство, което в нощта, когато престъпихме прага му бе събрало близо 40 младежи. Там е мястото, където те се събират, за да собствена създават музика (която звучи повече от добре), тренират йога и танци, общуват и усъвършенстват своите умения. Там, сякаш се гради едно бъдещо и здраво общество. А ние, съвсем благородно завидяхме на системата в Литва, която бе оценила ползите не само от този, но от десетки други младежки центрове в страната, които са разработени като част от национална програма. Няма съмнение, че подобни пространства биха имали ярък положителен ефект и в нашата собствена страна.
Обучителната програма бе изключително наситена, създадена така, че да стимулира всеки един възможен метод на възприятие, за да може за краткото време, което имахме да посее семена на големи резултати. Всеки един от нашата българска група е бил и на други тренинги, но рядко се среща подобен.
Отлетяхме към дома, заредени с енергия, идеи, одързостени да се изправим пред несъвършенствата на системата у нас, за да дадем своя принос в градежа на по-доброто общество и утрешния ден.