Образование

Сдружение съдейства на българи да учат в чужбина, но да се реализират у нас

„Тук-Там” е най-голямата организация на българи с опит в чужбина, които вярват в България. Само така – с общи усилия, можем да направим страната си още по-добро място за живеене и работа, заедно. Уверени в това, членовете на сдружението вече няколко години развиват общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят, както и различни проекти с професионална, образователна и социална насоченост у нас и в чужбина. Резултатите са красноречиви.

За четвърта поредна година се провежда кампанията „Иди, учи се и се върни”, разказа търновката Стела Александрова от сдружението. „Идеята на фонда за е да финансира магистратурата на българи, които искат да се учат в чужбина, после да се върнат в страната и да се реализират тук, като пренесат опита, който са добили там”, поясни тя. Средствата, които подпомагат образованието зад граница са в размер на 10 000 лв. и според организаторите те са, ако не достатъчни, то поне значителна помощ.

Според мониторинг за реализацията на завършилите висше образование в чужбина, около 30 000 са българските студенти зад граница за последните четири години. Близо толкова е населението на Свищов или Горна Оряховица. 12 000 са чужденците, които следват у нас – приблизително колкото са жителите на Балчик. Мнозинството нашенци избират приоритетно Германия и Великобритания, а след тях – Холандия, Франция, Щатите, Италия и Испания. Все още няма официални данни колко родни професионалисти, завършили в чужбина, са започнали кариерно развитие у нас.

Желаещите да кандидатстват могат да го направят на този линк.

Снимка: FB