Денят

Сдружение на старите зидари изгради монумент на Колю Фичето във Велико Търново

Майстор Колю Фичето бе почетен с уникален монумент, издигнат до гроба му в парк „Дружба“ във Велико Търново. Монументът струва 120 000 лева и е по идея на Сдружение на старите зидари. Комплексът, който включва и кът за отдих с чешма, в момента е направен от местната компания „Водстрой ВТ“ по проект на арх. Драгомир Йосифов и скулптора Денислав Сираков. Камъкът е осигурен лично шефът на Националната камара на строителите инж. Илиян Терзиев.

На мястото на парк „Дружба“ в миналото се е намирало старото градско гробище, където са погребани редица известни търновци и Колю Фичето. Около година е била необходима за всички съгласувателни процедури. Монументът онагледява един от архитектурните елементи на прочутия мост на Колю Фичето край Бяла. Каменната арка съдържа и всички елементи, които великият майстор е използвал в своите сгради. Средствата са събрани от дарения. На церемонията по откриването на комплекса, благодетелите бяха удостоени с грамоти. „Монументът е замислен и като туристически обект. Той е наречен „За старите зидари“ и с него са почетени и старите майстори, и всички ученици на Колю Фичето“, обясниха инициаторите.

„Майстор Колю Фичето-самоук и сръчен, с точно око и бърз ум в сметките. Последовател на старата българска традиция и същевременно познавач на европейската архитектурна школа. И тези качества наред с прецизността му в избора на материали и говоренето на три езика са малка част от качества, които днес трудно можем да открием в една личност. И за времето си Колю Фичето е бил считан за един от най-добрите майстори. В цялата страна се е знаело, че един благ и скромен човек гради храмове на българщината и следва призваното свише“, каза в словото си при тържественото откриване на монументът кметът на Велико Търново Даниел Панов.