Социални дейности

Сдружение ЗОВ откри Коледния си базар

   Коледни изделия предлага на традиционен базар във фоайето на пети корпус на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” сдружение ЗОВ.Вече 11 години работим с деца, изоставени от родителите си.  Контактуваме с над 100 потребители от Центровете за настаняване от семеен тип във Велико Търново и Горна Оряховица, както и от Центъра за възрастни с увреждания в областния град. Към дейността ни се включват и повече от 80 студенти-доброволци”, разказа Деница Попова от неправителствената организация. Тя сподели, че за базара се подготвят от октомври. За изделията са използвани различни материали и техники, както и  приложни изкуства. Децата най-много обичат декупажа и плетенето с мъниста.

Менторски проект за подкрепа на деца в риск, които са в семейна среда реализира през тази година сдружение ЗОВ. По него студенти доброволци от ВТУ работят с подрастващи от училищата „Димитър Благоев” и „Бачо Киро” във Велико Търново.

Това е събирателна инициатива за подкрепа на деца в риск. Тя има няколко аспекта. Единият е социалният. Той включва веднъж седмично среща на студент-доброволец с нуждаещ се ученик. А в образователното направление се провежда индивидуална работа за усвояване на учебния материал. Провеждаме арт терапия, готварство, театрална дейност, екскурзии и летни лагери с потребителите на Центровете за настаняване от семеен тип”, сподели Катя Златкова – председател на сдружение ЗОВ.

   Пет летни лагера организираха за децата от Центровете за настаняване от семеен тип в областния град сдружение ЗОВ и Община Велико Търново. Те се проведоха в махала Баба Стана над Орешак в Троянския балкан и в тях по една седмица летуваха в базата на английските граждани Джон и Клер около 70 потребители на центровете, отчете един от важните аспекти в дейността на сдружение ЗОВ през годината Катя Златкова. Тя сподели, че когато се работи в екип не е скъпо да се организира такава лятна форма за отдих. През следващата година неправителствената организация ще продължи работата си по започнатия менторски проект със студенти доброволци от ВТУ. Предвижда и дейности за деца с поведенчески проблеми.