Здравеопазване

Сдружение „Диабет -вяра – Дебелец“ празнува 25-годишнината си

   120 души членуват в Сдружение „Диабет – вяра – Дебелец”, което  стана на 25 години. Десет от тях са симпатизанти, а останалите са редовни членове, сподели Христина Йоргова – заместник-председател на организацията. Целта на създаването й е била да помага на хората с това социално значимо заболяване да живеят пълноценно. Диагнозата шокира, може да се стигне и до отричането й – няма ми нищо. Ако се постави обаче навреме, заболяването може да се овладее или поне да не се стигне до усложнения от него.

Провеждаме срещи със специалисти от София и Велико Търново, които учат диабетно болните как да се справят с проблема. А борбата с него е двигателна активност, подходящ хранителен режим, редовен контрол. Стремим се и да защитаваме правата на диабетиците, поддържаме редовна връзка с институции и с българската асоциация „Диабет”, разказва Йоргова. Тя не крие и проблемите. Сред тях са ниските пенсии, защото повечето болни са вече по-възрастни хора. Недостатъчните срещи с ендокринолог – за хората на таблетъчна терапия се полага един преглед годишно. А това е недостатъчно за контрола на заболяването.

Сдружение „Диабет – вяра – Дебелец” отбеляза с тържество 25-годишнината на неправителствената организация. Членовете й поздравиха малчуганите от детската градина в Дебелец, с индивидуални изпълнения ги зарадваха от защитеното жилище в града, както и участниците в театралната трупа „Смехорани” към читалището. „Първият председател на сдружението – Минка Бурнева, остава начело до 2017 година. От тогава има нов Управителен съвет. Предстоят ни още лекции, новогодишен празник, отчетно събрание през февруари…”, разказва още заместник-председателят Христина Йоргова.