Култура

„Св. Димитър“ е най-яркият представител на „живописната архитектура“

„Св. Димитър” е храмът-доайен на търновската архитектурна школа. Тя е ярък представител на живописния стил в архитектурата и винаги е озадачавала своите изследователи. Те все още търсят отговор на въпроса – защо  концепцията му е реализирана в най-завършен вид именно при първия от този род култови паметници?

Така наречения „живописен стил“ в архитектурата носят най-често носят сгради от ломен камък, които в зората на Търновското царство заместват техниката на градеж с едри квадри. По-дребни по размери, сградите от този тип се отличават с колоритна композиция на фасадите, с контраст между редуващите се появи от камък и тухли на бял варов разтвор, с глухи ниши, дребни аркатури, зъбчати корнизи, разноцветни керамични розети, геометрични орнаменти от тухли. С тази украса се облицова отвън грубата зидария от ломен камък, отвътре стените са със стенописи.

Грижливо измазани и украсени с фрески са били люнетите на самия храм – за това съдим благодарение на първите разрушения, които сградата претърпява през третата четвърт на 13 век, споделя доц. Мирко Робов. Те са причинени от локално земетресение в Горнооряховския разлом. Той е в топ шест на най-активните, в четворката на най-мощните сеизмични огнища в страната – до 7 по Рихтер, и до 10 по скалата на Медведев- Шпонхойер-Карник, която отчита разрушенията, припомни търновския археолог. Благодарение на природния катаклизъм оригиналната украса е съхранена в аркираните ниши и поради това, тя може да бъде възстановена и днес. На първо време – с имитираща техника, а ако тяхното присъствие се възприеме и от обществеността във времето – с истински фрески.