Образование

Свиканото Общо събрание на ВТУ на 20 май е нелегитимно, заявиха кандидат-ректори

Насроченото за 20 май Общо събрание за избор на ректор и органи на управление на Великотърновския университет е нелегитимно. Това заявиха на пресконференция кандидатите за ректор в мандат 2019-2023 проф. Венка Кутева и проф. Мирослав Гълъбов. Те съобщиха, че няма  да оттеглят кандидатурите си за ръководния пост, но няма и да присъстват  на събранието.

390 са членовете на Общото събрание. За да има кворум, трябва да присъстват 260 от тях, а за да бъде избран ректор са необходими 131 гласа, обясни проф. Гълъбов.

Според проф. Кутева всички решения на Академичния съвет  от 13 март насам са незаконосъобразни, тъй като на заседанията не са присъствали представители на студентите и докторантите. По думите й приетите през този период правила и график за изборите са в пълно противоречие със Закона за висшето образование.

Проведените на 8 май избори за попълване на квотата на Студентския съвет в Общото събрание също са нелегитимни, каза  проф. Гълъбов, като се позова на писмо от просветния министър и на Правилника на Студентския съвет, в който е записано, че изборите се организират от Председателството на Съвета, а не от Инициативен комитет. Според проф. Гълъбов не са спазени три основни изисквания на Правилника на Общото събрание. „Първо, не е спазен 30-дневният срок за публикуване на поименния списък на Общото събрание. Той е оповестен на 10 май, т.е. 10 дни преди датата. Второ – не е спазен 14-дневният срок за информиране на членовете за  свикването на събранието, и трето – част от материалите, които са задължителни за публикуване – не са публикувани в законовия срок. Примерно – докладът на ректора за отчетния период 2015 – 2019 година е публикуван на 10 май, той не е  приет и на заседание на Академичния съвет”, посочи  проф. Мирослав  Гълъбов.

Каквито и да са резултатите – ще ги обжалваме, заявиха още двамата кандидати за ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

„Не става дума за бойкот, за правене нещо напук. Става дума за съзнателно изразено отношение към реално установени и ясно потвърдени нарушения на закон и правила, а не за празни приказки”, коментира проф. Петко Петков.